Názory expertů: Jaká bude Evropa v roce 2025?


Tereza Chlebounová, Euroskop, 14. 11. 2017

REPORTÁŽ – Ve čtvrtek 9. listopadu se v Evropském domě v Praze konala debata na téma „Evropa v roce 2025“. Zástupci evropských think-tanků i akademické obce diskutovali o tom, jakým směrem se bude v příštích letech ubírat vývoj Evropské unie.

Debaty se zúčastnili Péter Balázs, bývalý eurokokomisař a profesor na Středoevropské univerzitě, Steven Blockmans z think-tanku Centre for European Policy Studies (CEPS), Barbara Lippertová z think-tanku Stiftung Weissenschaft und Politik a Pawel Swieboda z think-tanku Evropské komise European Political Strategy Centre.

Budoucnost EU se může ukázat už za 2 roky

Podle Pétera Balázse se budoucí vývoj Evropy ukáže už v příštích dvou letech, během kterých dojde k řadě změn – bude nově obsazena Evropská komise a zvolen nový Evropský parlament. Zároveň by mělo být již jasno v otázce brexitu. „Je obtížné teď předvídat budoucnost, nyní jsme v tvořivé fázi,“ upozornil Balázs s tím, že vývoj bude pokračovat až po ustavení vlády v Německu.

Steven Blockmans se naopak zaměřil na vzdálenější budoucnost EU v roce 2030. Vliv a postavení Evropy se podle něj do té doby pravděpodobně zmenší s tím, jak porostou jiné světové mocnosti, zejména Čína. „Pokud nebudeme ve světě mluvit jedním hlasem a nebudeme výrazně investovat do vzdělání a technologií, EU bude v roce 2030 ve špatné kondici,“ upozorňuje Blockmans.

Macron a brexit sjednocují EU

„Musíme přijmout, že realitou je vícerychlostní EU,“ myslí si Barbara Lippertová. Zároveň ale podle ní Evropa v uplynulém období zaznamenala řadu událostí, které přispěly k jejímu sbližování. Jednalo se například o zvolení proevropského francouzského prezidenta Emmanuela Macrona nebo ohlášení odchodu Británie z EU, který ostatní členy Unie spíše semknul. Po brexitu bude podle Lippertové potřeba najít novou rovnováhu Evropy, která by neměla spočívat pouze na Francii a Německu.

Vícerychlostní Evropu považuje za destruktivní Pawel Swieboda, podle nějž musí EU jednat společně a mít dlouhodobou vizi. Přestože se o Evropě někdy mluví jako o upadajícím či stagnujícím kontinentu, Swieboda se na ni dívá optimisticky. „Jsme na počátku zlaté dekády Evropy,“ hodnotí situaci. Připomněl také, že EU vykazuje slušný hospodářský růst, relativně nízkou nezaměstnanost a další pozitivní trendy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek