Jak modernizovat daňové systémy v EU?


Dominika Šafránková, psáno pro Euroskop, 13. 4. 2018

REPORTÁŽ – Efektivní vybírání daní je otázka, již se zabývá každý členský stát EU. V době, kdy kvůli únikům informací a řadě skandálů (Lux Leaks, Panama paper či Paradise paper) došlo k výraznému zvýšení povědomí veřejnosti o velikosti a mechanismu daňových úniků, se daně a transparentnost staly důležitými tématy agendy EU.

Jak může Evropská Unie zajistit efektivnější výběr daní? Je lepší stávající systém upravit nebo jej nově navrhnout? Jak se vypořádat s velkými globálními hráči? O těchto a řadě dalších otázek debatovali účastníci konference s názvem „Za spravedlivé, moderní a efektivní zdanění v Evropě“, která proběhla v pondělí 9. dubna v sídle Mezinárodního svazu odborů v Bruselu.

Ztracených pět miliard

Europoslanec Paul Tang přiblížil návrhy toho, co je potřeba udělat, aby se stávající systém přizpůsobil novému prostředí. „Evropská Unie potřebuje reformu a adaptaci na rychle rostoucí digitální svět. Velké firmy jako Google, Amazon, Apple nebo Facebook krátí odvody a Evropská Unie tím ročně přichází o spoustu peněz,“ upozornil Tang. Nedávné odhady ukazují, že Evropská unie v období tří let ztratila z daňových příjmů Googlu a Facebooku přibližně 5 miliard eur.

Tang řekl, že „pokud nepřizpůsobíme zastaralé mezinárodní právní předpisy o dani z příjmu právnických osob době digitální ekonomiky, ztratí členské státy cenné příjmy z daní. Je proto naléhavé odstranit rozdíl v daňových pravidlech, aby bylo zajištěno spravedlivé a efektivní zdanění příjmů právnických osob v digitalizované ekonomice.“

Jako příklad uvedl společnost Google. Téměř všechny evropské tržby této firmy jsou poskytovány společností Google Ireland ltd. v Irsku, kde sídlí evropská centrála. Pro členské státy, ve kterých společnost Google působí prostřednictvím lokálních webových stránek, aniž by měla fyzickou kancelář, nevzniká nárok na žádný daňový příjem.

Reforma daňových systémů je mezi prioritami Evropanů

Evropský komisař pro hospodářské a měnové záležitosti, daně a celní unii Pierre Moscovici poukázal na to, že kvůli událostem posledních let spojených s problematikou daňových rájů a částečnou neschopností EU s tím bojovat, utrpěla evropská daňová struktura několik ran.

Bývalý francouzský ministr financí řekl, že spravedlivé danění je po nezaměstnanosti a bezpečnosti třetí priorita evropských občanů. Více než 75 % evropských občanů žádá reformu daní z příjmu právnických osob. Podle Moscoviciho je potřeba najít všeobecné řešení před volbami do Evropského parlamentu v roce 2019. Zdůraznil také přání, aby EU hrála v budoucnosti v této otázce roli světového lídra.

P. Moscovici

Komisař Pierre Moscovici představil 21. března 2018 na tiskové konferenci v sídle Komise plán, jak nově danit nadnárodní digitální firmy. Zdroj: čtk

Co připravují evropské instituce?

Konference se dále zabývala problémy daňových rájů, machinacemi se směnnými kurzy, digitálním prodejem a mezistátním bojem o nejnižší daň z příjmu právnické osoby. Výše vyjmenované postupy zvyšují rozdíly mezi zdaněním pracovníků a korporací a snižují zdroje dostupné pro veřejné rozpočty.

Mezi evropské daňové ráje se řadí Holandsko, Malta, Lucembursko a Irsko. Není proto překvapivé, že Google, Apple či Facebook mají evropskou centrálu v Irsku, kde často odvádějí nulové či velmi malé procento ze zisku.

Opatření ke snížení daňových úniků a vyhýbání se daňovým povinnostem, která jsou zvažována Evropským parlamentem, Komisí a členskými státy EU, zahrnují přehled zpráv o jednotlivých zemích a veřejné rejstříky skutečných vlastníků společností. Cílem změn v regulaci má být spravedlivější a účinnější systém zdanění právnických osob.

Konference byla organizována Nadací pro evropské pokrokové studie (FEPS), Pokrokového spojenectví socialistů a demokratů v EP, kteří společně v partnerství s Evropským odborovým institutem uspořádaly konferenci, která diskutovala problémy a možná řešení v oblasti daní.

Autor: Dominika Šafránková

Sdílet tento příspěvek