Prague European Summit: Jsou populistické strany na ústupu?


Tereza Chlebounová, Euroskop, 19. 6. 2018

Ztrácejí populistické strany vliv? Jaké byly příčiny jejich vzestupu? A poučili se z nich tradiční političtí aktéři? O těchto a dalších otázkách diskutovali politici i zástupci občanské společnosti v rámci mezinárodní konference Prague European Summit, která dnes začala v Lobkowiczkém paláci na Pražském hradě.

Panel s názvem „Populismus a demagogie: Jsme už vážně za vodou?“ zahájila Rosa Balfourová z neziskové organizace German Marshall Fund of the US. Podle jejího názoru nemáme nad populismem vyhráno, protože nebyly vyřešeny hlavní příčiny nespokojenosti obyvatel. Ty se týkají jednak ekonomické situace a nedostatku pracovních míst, ale také nejistoty související s procesem globalizace, která způsobila přesuny velkého množství lidí a obavy občanů ze ztráty vlastní identity.

Lidé se podle Balfourové necítí být dostatečně reprezentováni, mezi nimi a institucemi vznikla propast. Této situace využili populisté a prázdný prostor uchvátili pro sebe. Úspěšně přitom pracují se starými lidskými strachy a obavami. Balfourová také připomněla, že výrazně úspěšnější byli pravicoví populisté, než ti na politické levici.

Populisté mají lepší PR než tradiční strany.
Získává Evropa nad populismem navrch nebo je to jenom klamné zdání? Zdroj: ČTK

Občané se v EU nevyznají

„Populisté využívají nedostatek znalostí,“ myslí si Isabell Hoffmannová z nadace Bertelsmann Stiftung. Evropská politika je velmi abstraktní a lidé se v ní příliš nevyznají. Až do finanční krize, která vypukla v roce 2008, jim to ale podle Hoffmannové příliš nevadilo a víceméně s ní souhlasili. Po vypuknutí krize ale Evropská unie o tento neinformovaný automatický souhlas přišla.

Hoffmannová vidí určitý rozpor v tom, jak se veřejnost staví k otázce evropské integrace. Občané podle ní vnímají pozitivně velké dlouhodobé iniciativy Evropské unie, souhlasí například s tím, aby se stala silnějším globálním hráčem. Naopak ke krátkodobému vývoji Unie a její každodenní politice zaujímají negativní postoj.

Evropa má jiné problémy než migraci

„Není pravda, že největším problémem EU je migrace,“ je přesvědčena Monica Frassoni, spolupředsedkyně Evropské strany zelených. Občané jsou ale podle ní pod vlivem populismu přesvědčeni, že tomu tak je.

S tímto názorem souhlasí Yves Bertoncini, předseda Evropského hnutí ve Francii. Migrace má podle něj dobré PR, jsou tu ale jiné problémy, kterým Evropa čelí, například demografie. „Evropská populace se zmenšuje, dřív jsme tvořili 25 % světové populace, teď je to 6 %,“ uvedl Bertoncini. Z toho také vyplývá, že Evropa migranty potřebuje.

Populisté mají lepší PR

Populisté podle Bertonciniho získávají body dobře zvládnutým PR, dokáží prodat i nerealizovatelné návrhy, jako je například úplné zavření hranic. „Zavřít hranice není možné, bylo to možné během studené války, ale všichni víme, jak to dopadlo,“ připomněl Bertoncini.

Podle jeho názoru má Evropa pocit, že nad populismem zvítězila, od zvolení proevropského Emmanuela Macrona francouzským prezidentem. „Macronovo vítězství bylo vítězství nad eurofobií,“ myslí si Bertoncini. Ve Francii nicméně podle něj nikdy nebyla veřejná podpora pro vystoupení země z EU, stejně jako není v Itálii, přestože si její obyvatelé zvolili populistickou euroskeptickou vládu.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek