REPORTÁŽ: Jaké kosmické aktivity zajišťuje Agentura GSA?


Tereza Chlebounová, Euroskop, 20. 11. 2018

Jak probíhá vyslání družic na oběžnou dráhu? Jak funguje evropská družicová satelitní navigace? A jak usnadňuje život pilotům nebo záchranářům? To všechno se mohli návštěvníci nejen dozvědět, ale také si sami vyzkoušet během Dnů otevřených dveří Agentury pro evropský globální navigační družicový systém (GSA), které proběhly 16. a 17. listopadu v Praze.

Dny otevřených dveří Agentury GSA tvořily součást akce Czech Space Week (Český vesmírný týden), během nějž se od 9. do 18. listopadu uskutečnily v Praze a Brně semináře, workshopy, odborné konference, speciální promítání nebo třeba koncert filmové sci-fi hudby.

Vesmírný týden je vyvrcholením celoročního programu Czech Space Year (Český vesmírný rok), který připomíná významnou historii české kosmonautiky. Česko letos slaví 40 let od cesty prvního českého i evropského kosmonauta Vladimíra Remka do vesmíru a zároveň od vypuštění prvního českého satelitu MAGION 1 na oběžnou dráhu. Uplynulo také 10 let od chvíle, kdy se Česká republika stala členem Evropské kosmické agentury.

Agentura GSA uvítala ve svém sídle v pražských Holešovicích jak školy, tak širokou veřejnost. Návštěvníci měli možnost poznat celý proces, za který je agentura zodpovědná – od vypuštění rakety, která vynese družice na oběžnou dráhu, až po fungování a zlepšování služeb navigačního družicového systému.

GSA Open Days

Během Dnů otevřených dveří měla veřejnost možnost seznámit se s aktivitami Agentury GSA a vyzkoušet si některé služby systému Galileo. Připraveny byly kvízy, soutěže nebo třeba tvořivý koutek pro děti. Zdroj: Euroskop

Vesmírné systémy v akci

Díky virtuální realitě si mohli zájemci na vlastní kůži vyzkoušet záchrannou operaci v horách nebo na moři, při které záchranáři využívají signál evropského satelitního navigačního systému Galileo. Měli také příležitost usednout za knipl letadla a pokusit se s ním přistát za špatné viditelnosti jen s pomocí satelitní navigace.

K vidění byly také modely družic Galileo v různých konfiguracích, aby si tak veřejnost mohla udělat představu, s čím zaměstnanci agentury pracují. Návštěvníci se mohli také podívat na start rakety nesoucí satelity do vesmíru nebo si prohlédnout, jaké chytré telefony využívají služby systému Galileo. Nejen pro školy agentura připravila vzdělávací semináře o svých kosmických aktivitách, fungování systému Galileo a zpřesňujícího satelitního navigačního systému EGNOS. Kromě toho se návštěvníci mohli zúčastnit kvízů a soutěží nebo si třeba vyfotit selfie ve vesmíru.

Dny otevřených dveří Agentury GSA

Do nosné rakety Ariane vysoké 50 metrů jsou vloženy čtyři satelity vybavené atomovými hodinami pro přesný čas. Rakety startují z evropského kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně. Návštěvníci si mohli prohlédnout zmenšený model rakety. Zdroj: Euroskop

Kosmická fakta

700 kg

Váha jednoho satelitu systému Galileo

23 200 km

Výška, ve které se satelity pohybují

2 x 5 m

Délka solárních panelů, které satelit pohánějí

4

Počet atomových hodin, které nese satelit

1 vteřina za 4 miliony let

Čas, o který se atomové hodiny zpozdí

150 milionů eur

Náklady na vypuštění nosné rakety Ariane do vesmíru

160

Počet zaměstnanců Agentury GSA

22

Počet různých národností zaměstnanců

26

Počet satelitů, které má v současnosti Galileo ve vesmíru

30

Počet satelitů, kterými má Galileo finálně disponovat do roku 2020

Studenti navrhli, jak využít kosmické technologie v běžném životě

V rámci akce Czech Space Week proběhla také 24hodinová technologická soutěž pro studenty Space Applications Hackathon. V ní se spolu utkaly týmy, které měly za úkol vymyslet, jak technologie z vesmíru využít na Zemi. Obdobné soutěže se konají i v mezinárodním měřítku a českým týmům se v nich daří uspět. Navrhly například speciální hodinky s GPS pro děti s epilepsií, které upozorňují na blížící se záchvat, nebo systém na značení polohy balíků slámy na rozlehlých polích, který zefektivňuje jejich sběr.

Soutěž Space Applications Hackathon uspořádal inkubátor ESA BIC Prague, který podporuje a rozvíjí startupy, jež chtějí ve svých komerčních produktech či službách využívat vesmírné technologie nebo systémy. Česká republika se stala první zemí bývalého východního bloku, která inkubátor ve spolupráci s Evropskou kosmickou agenturou založila.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek