Babiš: EU by měla vládnout Evropská rada, ne Komise


Tereza Chlebounová, Euroskop, 16. 5. 2019

Evropská komise by měla být depolitizována a naopak by měla být posílena role Evropské rady, kde zasedají prezidenti a předsedové vlád členských zemí. Uvedl to předseda vlády Andrej Babiš na dnešní konferenci „15 let České republiky v EU“, která se uskutečnila v Černínském paláci v Praze. Úvodního panelu se zúčastnila také Věra Jourová, evropská komisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů a Tomáš Petříček, ministr zahraničních věcí ČR.

„V roce 2004 udělala Česká republika jeden z nejdůležitějších kroků v novodobé historii,“ pronesl na úvod Tomáš Petříček. „České členství v EU je sice ještě mladistvé, ale už stojí pevně na nohou. Nejsme ještě plnoletí a můžeme být odlišní od těch, kteří vstoupili před rokem 2004, ale rozhodně nejsme žádní nováčci,“ zdůraznil Petříček.

Pozitivních příkladů členství v EU je podle Petříčka celá řada a netýkají se zdaleka jen těch, kteří jezdí za hranice. Evropská unie podporuje například bezpečné nakupování na internetu, bezpečnost potravin, zdraví na pracovišti nebo částečné pracovní úvazky.

„Naše členství nesmí být založeno na transakční logice má dáti, dal,“ uvedl Petříček. V roce 2022 bude ČR už podruhé vykonávat předsednictví Rady EU; bude tak moct nejen nastolovat témata, která jsou pro ni důležitá, ale zároveň bude mít příležitost naši zemi prezentovat. Tuto šanci je podle ministra potřeba využít.

Konference 15 let v EU se zúčastnili premiér Andrej Babiš, eurokomisařka Věra Jourová a ministr zahraničí Tomáš Petříček
EU musí podle předsedy vlády Andreje Babiše hlavně zajistit prosperitu a bezpečnost, k tomu ale nepotřebuje více pravomocí. Zdroj: ČTK

Babiš: Potřebujeme Evropu silných států

Podle předsedy vlády Andreje Babiše patří mezi největší úspěchy EU jednotný vnitřní trh. Českou prioritou je odstranit zbývající překážky a byrokracii. Za další důležitý aspekt označil premiér kohezní politiku: „Chceme, aby si každý stát mohl rozdělovat prostředky podle svých potřeb a bez zbytečné administrativy.“

Mezi hlavní požadavky na EU podle Babiše patří zajištění prosperity a bezpečí, ty ale nevyžadují více Unie, spíše efektivnější politiku. „Musíme se ozvat tam, kde EU překračuje své pravomoci, například v oblasti energetiky. Každá země má jiné klimatické podmínky a musí si sama nastavit svůj energetický mix,“ řekl premiér.

„Unie se musí reformovat, aby reflektovala požadavky občanů. Potřebujeme silnou Evropu, ale musí jít o Evropu silných států. Komise musí být depolitizována a posíleno postavení Evropské rady. Musíme se vrátit k původní roli evropských institucí,“ uvedl Babiš. Evropská rada by podle něj měla být jakousi koaliční vládou Evropy, naopak Evropská komise by se měla omezit na dohled nad plněním smluv, na kterých se státy dohodnou.

Konference
Komisařka Věra Jourová a ministr zahraničí Tomáš Petříček na konferenci v Černínském paláci. Zdroj: Úřad vlády

Jourová: EU je i kolbiště, hraje se ale podle pravidel

„EU je prostor, kde hledáme řešení, kde spolupracujeme, kde už přes 70 let neválčíme, prostor, kde se samozřejmě i dostáváme do střetů,“ uvedla Věra Jourová. EU je podle ní kolbiště, kde vstupují do hry otázky identity a zájmy různých skupin, bojuje se zde ale podle pravidel.

Jourová reagovala i na kritiku takzvaně zpolitizované Evropské komise. Pokud by byla technokratická a pouze dohlížela na smlouvy, Evropa by podle ní byla v daleko horším stavu než je dnes. Jako příklad uvedla přípravu rozpočtu – pokud by jej Komise řešila pouze technicky a ne politicky, Česká republika by přišla o 45 % prostředků z fondů a stala by se čistými přispěvateli do rozpočtu. Komisařka také připomněla, že drtivá část administrativy, se kterou se potýkají žadatelé o peníze z fondů, se zrodilo až v České republice.

Zejména před evropskými volbami je podle Jourové nutné mluvit jasně a vysvětlovat lidem, co EU znamená pro jejich každodenní život. „Měli bychom říct včas a nahlas, že Afrika se nemůže nastěhovat do Evropy, že Turecko se nestane členem EU,“ uvedla komisařka.

EU musí být podle Jourové silnější vůči vnějšku, sjednotit svou pozici v otázkách Sýrie nebo Íránu. Změřit se musí také na posilování vnitřního trhu, výzkum a vývoj nebo klimatické změny. Mezi otazníky zařadila komisařka společnou daňovou politiku, sociální věci a měnu.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek