The Next 100 Symposium: Jak vnímají brexit Britové

25.11.2019
David Březina, Euroskop

REPORTÁŽ – Již podruhé měla Praha tu čest hostit symposium The Next 100, na kterém probíhala debata, jak vnímáme svět kolem nás. Symposium se snaží představit vedoucí osoby, politiky a inovátory, kteří představují své vize jak udělat svět lepším místem pro život.

První z panelů symposia se týkal stále aktuálního tématu brexitu. Tentokrát však v podobě rozhovoru, jak vnímají brexit obyvatelé Spojeného Království a Kanady. Řešily se tak například i budoucí hospodářské vztahy s EU, zdali se Británie vydá například ve smyslu kanadského modelu, či norského, což jsou stále záležitosti, které musejí být vyjednány. To přináší i pohled na rozdílnost dohody, kterou vyjednal současný britský premiér Boris Johnson a bývalá premiérka Theresa May.

Dohoda, kterou vyjednal premiér Boris Johnson se týká především Severního Irska, kde hrozila instalace pevné hranice mezi dvěma, prozatím stále ještě, státy EU. Ať je to však již Boris Johnson, nebo Theresa May, faktem zůstávám, že jejich rozhodnutí nadále rozdělují konzervativní stranu, což vyvolává dojem politiky, která nemá národní unionistické cítění a preferuje spíše svůj vlastní zájem. V tomto případě, kdy se postupně vytrácí unionismus, je možné přemýšlet o tom, jakou úlohu bude hrát politika Dublinu, či Skotska a zdali nás naopak nečeká vzestup separatismu.

Brexit ovlivnily i sociální sítě

Podle panelistů může za brexit více faktorů, jedním z nich jsou sociální sítě, které se dají lehce zneužít a vyprodukovat často lživý a závadný obsah, jenž se však uchytí v různých sociálních kruzích. Téma nepravidých zpráv, tzv. fakenews, a brexitu by samo o sobě vydalo na celovečerní film, například ten, ve kterém hraje Benedict Cumberbatch.

Dalším faktorem, který silně ovlivnil brexit a nadále ovlivňuje britskou politiku je tzv. Churchilismus, neboli mýtus o britské velikosti, který neustále dokola vzpomíná na imperiální dobu říše, nad kterou slunce nezapadalo. Problémem však zůstává, že se takto vidí pouze Spojené Království, zatímco státy sdružené v Commonwealth takovou představu již dávno nesdílejí.

Autor: David Březina, Euroskop

Sdílet tento příspěvek