Modelové zasedání institucí EU v Bratislavě

27.01.2020
Jan Jakovljevič (Rozhoduj o Evropě), Euroskop

Od 22. do 26. ledna 2020 v Bratislavě probíhalo modelové zasedání institucí EU. Na samotném začátku akce se účastníci navzájem seznámili při ice-breakingové aktivitě, a poté měli možnost setkat se se zajímavými hosty.

Jedním z nich byl i Matthias Barner, ředitel zastoupení Konrad Adenauer Stiftung v České republice a na Slovensku. Ten vnímá Evropu jako úspěch, jelikož zažíváme dlouhé období míru. Netvrdí, že žijeme v ráji, avšak žijeme v jedné z nejlepších částí světa. „Máme dva hlavní úkoly. Musíme se stát více kompetitivními, atraktivními, inovativními. Druhou věcí je to, že bychom se měli snažit rozvinout znalosti a povědomí o EU. Bez těchto znalostí se nemůžeme zapojit do jakékoli pořádné diskuse o EU. Právě proto podporujeme tento projekt,“ uvedl Barner, podle kterého se zmiňované znalosti nejlépe naučí praktickou cestou.

Dalším z hostů byl Ladislav Miko, vedoucí Zastoupení Evropské komise na Slovensku. Ten řekl, že akce tohoto typu jsou velmi důležité, jelikož mladí lidé zde získají zkušenosti a znalosti, které pak mohou předávat svým vrstevníkům, kteří se o Evropskou unii zase tolik nezajímají. „Vyskytuje se celá řada klišé o EU a lidé většinou nevědí, o čem je řeč, netuší, jak EU funguje,“ řekl Miko, podle kterého v tomto sehrávají zásadní roli také politici, kteří si přivlastňují úspěchy a případné neúspěchy házejí na Brusel, a to i když se jednání sami účastní.

Igor Blahušiak o významu členství České republiky a Slovenska v EU, foto: Rozhoduj o Evropě

Následně vystoupil se svým příspěvkem Igor Blahušiak, ředitel Odboru komunikace o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR. Ten vyzdvihl význam členství České republiky a Slovenska v EU, nicméně se zaměřil na trendy veřejného mínění, kdy srovnával podporu členství v EU v ČR a na Slovensku. Podle jeho dat se Slováci k EU stavějí o poznání pozitivněji. „Je třeba mluvit o tom, jak by na tom byla Česká republika mimo EU. Byla by o třetinu chudší a významně by zaostávala,“ vysvětlil Blahušiak. Na Blahušiaka navázala Ludmila Johnová z téže instituce, která představila síť Eurocenter.

Ludmila Johnová představuje síť Eurocenter, foto: Rozhoduj o Evropě

Poté k mladým účastníkům promluvil Pavol Kukučka ze Zastoupení Evropské komise v ČR. Ten řekl a doporučil, aby se studenti nebáli sedět v první řadě, aby se nebáli být viděni, protože je to může posunout dále a mohou se dozvědět věci, které by se ze zadních řad nedozvěděli. „Podporuji také očištění označení ‚eurohujeři‘. Bylo by fajn toto slovo oprášit a nestydět se za to, že podporujeme EU,“ řekl Kukučka, který je podle svých slov velkým podporovatelem studentských aktivit, které zvětšují povědomí nejen o významu EU.

Účastnící modelového zasedání institucí EU v Bratislavě, foto: Rozhoduj o Evropě

Poslední panelistkou byla Michaela Doležalová z České rady dětí a mládeže, která ve svém vystoupení představila strukturovaný dialog, coby nástroj pro komunikaci mladých lidí s osobami s rozhodovací pravomocí. Uvedla, že strukturovaný dialog funguje na více úrovních, od obecní až po mezinárodní. „Když se mladí lidé začnou zajímat o věci ve svém městě, rozvine se jejich aktivita s větší pravděpodobností i na další vyšší úrovně,“ dodala Doležalová, která poté na příkladu Youth Goals, které se dostaly do Evropské strategie pro mládež jako první příloha, demonstrovala to, že výstupy strukturovaného dialogu opravdu mají potenciál něco změnit v reálné politice.

Na závěr zahájení byla přehrána videozdravice od europoslankyně Martiny Dlabajové, kterou velmi mrzelo, že se nemůže pro hektický program v Evropském parlamentu letošního modelového zasedání osobně zúčastnit. Ta ve videu popřála studentům hodně energie a úspěchů při jednání a při tom, až budou oni coby ministři a europoslanci rozhodovat o Evropě. „Studentům také přeji, aby si uvědomili, že každé rozhodnutí, které učiní, bude mít nějaký dopad,“ uvedla Dlabajová.

Projekt je realizován obecně prospěšnou společností EUTIS a Výzkumným centrem Slovenské společnosti pro zahraniční politiku ve spolupráci s Centrem pro evropskou politiku (Bratislava), Odborem komunikace o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR a Zastoupením Evropské komise v ČR. Partnery projektu jsou Konrad-Adenauer-Stiftung, Národní pracovní skupina pro strukturovaný dialog s mládeží, Europe Direct Česká republika a Katedra politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Mediálním partnerem projektu v České republice je portál Euroskop.cz. Projekt je ko-financován z programu Erasmus+. Další informace naleznete na webu www.rozhodujoevrope.cz.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek