REPORTÁŽ: Jak bude v létě vypadat cestování?


Tereza Chlebounová, Euroskop, 11. 6. 2020

Jaké dopady má pandemie koronaviru na cestovní ruch? Kam se letos Češi budou moct vydat na dovolenou? A jaká je čekají omezení? O tom diskutovali Tomáš Petříček, ministr zahraničí ČR, Soňa Dorňáková-Stamu, publicistka a překladatelka žijící v Řecku a Jan Papež, místopředseda pro vnější vztahy Asociace cestovních kanceláří ČR v debatě z cyklu Café Evropa s názvem “Opětovné otevírání hranic v Schengenu”, která se uskutečnila v pondělí 8. června. Debatu moderoval Vladimít Bartovic, ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM.

Tomáš Petříček na úvod ujistil, že se připravuje návrat k plnému obnovení Schengenu, v rámci nějž budou moct občané cestovat bez omezení. V průběhu června by podle něj mělo dojít k otevření vnitřních hranic v celé Evropské unii a ministerstvo zahraničí usilovně jedná o podmínkách cestování i s třetími státy.

V závislosti na epidemiologické situaci by se měly podle Petříčka otevírat v průběhu léta země západního Balkánu a následně populární turistické destinace, jako je Egypt, Tunisko či Turecko. Jednání přitom probíhají zejména s těmi státy, kde je míra rizika nákazy obdobná jako v České republice.

Pro snazší orientaci spustilo ministerstvo zahraničí na svých stránkách interaktivní mapu, kde občané získají informace o podmínkách, za jakých mohou do jednotlivých států EU vstoupit. Specifické dotazy pak zodpoví infolinka ministerstva zahraničí na čísle 224 183 200, na kterou se mohou všichni občané v případě nejasností obrátit.

Petříček také připomněl takzvaný “vládní semafor”, který ukazuje, odkud se mohou čeští občané po 15. červnu vrátit, aniž by museli předložit negativní test na koronavirus. Semafor bude každý týden aktualizován podle toho, jak se bude situace v daných státech vyvíjet.

Řecko dovolená

Cestovní ruch utrpěl kvůli pandemii koronaviru velké ztráty, pokud se však situace nezhorší, Češi budou zřejmě moct v létě vyrazit na dovolenou nejen po EU, ale třeba i na Balkán či do Egypta. Zdroj: Pixabay.com

Řecko přísně dbá na dodržování hygienických protokolů

Mezi Čechy vyhledávané letní destinace patří Řecko, kde dochází k postupnému uvolňování opatření. Soňa Dorňáková-Stamu nicméně uvedla, že tamní vláda přísně dohlíží na dodržování hygienických protokolů, za jejichž porušování již dostali majitelé některých plážových barů (například na ostrově Mykonos) vysoké pokuty.

I v Řecku funguje semafor, který má ale jen červenou nebo zelenou barvu. Od 15. června dostane zelenou 29 evropských i mimoevropských států včetně České republiky – turisté tak budou moct přiletět na letiště do Athén nebo Soluně bez testu na koronavirus. Testy se budou provádět na letištích namátkově; pokud by se ukázalo, že je výsledek pozitivní, ve všech destinacích bude k dispozici lékař, který pošle dotyčného do nemocnice nebo izolace. Každý hotel nebo jiné ubytovací zařízení bude mít prostory určené speciálně pro karanténu.

Dorňáková-Stamu zdůraznila, že Řecko především dbá na to, aby se turisté cítili bezpečně. Každý hotel či penzion musí splňovat hygienický protokol, personál prochází školením a nosí roušky, stoly nebo lehátka jsou rozmisťovány v dvoumetrových rozestupech. V samotném Řecku je případů Covid-19 v současnosti velmi málo, nové případy tak podle odborníků přinesou spíše sami turisté.

Do zahraničí letos vyrazí necelá polovina českých turistů

Podle Jana Papeže pandemie koronaviru oblast cestovního ruchu výrazně zasáhla, tržby cestovních kanceláří v jejím důsledku klesly na nulu. Kanceláře mají především problém s hotovostí, protože vracejí klientům zálohy za zájezdy, aniž by dostaly peníze zpět od leteckých společností a hoteliérů. Situace je podle názoru Papeže velmi dramatická nejméně v polovině cestovních kanceláří, naději ale vidí v opětovném otevírání hranic, které často iniciuje právě Česká republika.

Papež je přesvědčen, že pro oblast cestovního ruchu je nyní nejdůležitější získat důvěru lidí, že je možné cestovat, aniž by je čekaly restrikce. Ty ale většina zemí uplatňuje jen v minimální míře a tam, kde to dává smysl. Cestovní kanceláře teď usilují hlavně o získávání informací, jaké budou pro cestování v jednotlivých zemích podmínky.

Ročně vyjede za normálních podmínek do zahraničí na dovolenou 5 milionů Čechů, zhruba polovina z toho využije služby cestovní kanceláře. Papež uvedl, že letos z nich chce vyrazit do zahraničí jen zhruba 42-48 %. Velmi věrné klienty má podle něj například právě Řecko nebo Chorvatsko, kam se mnozí vracejí pravidelně.

V Česku podle Papeže zasáhne pandemie především města jako je Praha, Český Krumlov nebo západočeská lázeňská města. Tam totiž Češi plně nenahradí zahraniční návštěvníky, protože dovolenou v ČR tráví nejradši v přírodě.

Autor: Tereza Chlebounová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek