Pompeo v Senátu: Západ neupadá, jsme pány svého osudu


Petr Pospíšil, Euroskop, Senát Parlamentu ČR 14.8.2020

REPORTÁŽ – Ve středu 12. srpna odpoledne americký ministr zahraničí Mike Pompeo během své návštěvy v České republice promluvil v Senátu. Ve svém projevu hovořil o společných hodnotách obou zemí i o bezpečnostních výzvách a hrozbách, jimž oba státy v současnosti čelí. Opakově zdůraznil oddanost Američanů hodnotě svobody a vůli pomoci svým partnerům v boji o její zachování.

Návštěva v České republice byla pro amerického ministra zahraniční symbolická a významná i z osobní perspektivy, protože před pádem železné opony sloužil jako voják v německém Bayreuthu, tedy geograficky blízko k tehdejšímu Československu a Praze. Uvedl, že tehdy pro něj bylo vzhledem ke globální politické situaci nepředstavitelné, že by zde mohl hovořit.

Během období komunistické nadvlády se ovšem Spojené státy staly útočištěm pro mnohé české emigranty, kteří tam, jak Pompeo připomněl, přišli za vidinou lepšího života. „USA vždy zaručovaly svobodu – a pro Čechy svoboda hodně znamená,“ ocenil Pompeo. Je podle něj zcela správné a logické, že se Praha stala novým sídlem Rádia Svobodná Evropa.

Autoritářství ze světa v roce 1989 nevymizelo

Americký ministr zahraničí ve svém projevu zároveň vyjádřil znepokojení nad tím, že dnes v současnosti na mnoha místech na světě můžeme pozorovat skutečnost, že některé státy se přes minulost ještě zcela nepřenesly. „Autoritářství ze světa dosud zcela nevymizelo – ani v roce 1989, ani v roce 1991,“ prohlásil Pompeo a pojmenoval konkrétní původce ohrožení. Rusko podle něj představuje bezpečnostní hrozbu kvůli svým dezinformačním kampaním, Čína z důvodu ekonomické síly kombinované s vyděračskými praktikami a ideologickou orientací.

Americký ministr uvedl konkrétní příklady, které v souvislosti s Pekingem zakládají důvody k obezřetnosti. Dezinformace šířené o pandemii koronaviru, snaha ovládnout Jihočínské moře či přístup k ujgurské menšině podle Pompea ilustrují existenci závažných lidskoprávních problémům, za něž nese zodpovědnost vládnoucí strana, která má zároveň k dispozici zcela mimořádné nejmodernější technologie, což čínskou hrozbu činí ještě nebezpečnější.

Čínská dominance není věčná, svoboda je atraktivnější

„Čínská dominance na světě není věčná, my jsme pány svého osudu – svobodné společnosti jsou vždy atraktivnější!“ apeloval Pompeo. V těchto zásadních východiscích se podle něj bezpochyby shodnou obě nejsilnější americké politické strany. Ve svém apelu k politikům i veřejnosti Západu pokračoval: „Nevěřte nikomu, kdo říká, že Západ upadá. To je jejich narativ – našich protivníků.“

Podle něj je nutné lidem v Evropě i Americe vysvětlit, jakou cenu zaplatíme, pokud nebudeme proti těmto hrozbám aktivně postupovat – například prověřovat čínské zahraniční investice či uplatňovat požadavky na bezpečnost budování 5G sítí.

České startupy jsou ovoce, které přinesly tři dekády svobody

Všechny přítomné v Senátu i u televizních obrazovek americký ministr zahraničí ujistil, že naše země musí spolupracovat a transatlantické vztahy je potřeba utužovat. Podle Pompea je vidět ovoce, které tři dekády svobody České republice přinesly, což dokládal vznikem inovativních českých startupů, s jejichž představiteli se dříve během své pracovní cesty potkal. „USA vždy budou podporovat svobodu a bojovat bok po boku s našimi bratry v boji za lidská práva a svobody,“ formuloval na závěr závazek do budoucna Pompeo.

V následné diskuzi Pompeo reagoval na čtyři dotazy z řad přítomných senátorů. Nejprve se vyjádřil k teoretické naději na zlepšení americko-ruských vztahů. Americký ministr zahraničí doufá, že šance na zlepšení existuje. Už nyní podle něj obě země spolupracují v oblastech, kde to je možné – například v boji proti terorismu. Zároveň však podotkl, že americký přístup k Rusku musí být obezřetný a brát v potaz i to, co Kreml činí v jiných místech světa, aby Američané dostáli svým závazkům vůči mírumilovným národům, s nimiž Washington sdílí svoje hodnoty.

USA nejsou proti mezinárodním organizacím, ale musí být efektivní

Dále Pompeo odpovídal na otázku, zda by demokratické hodnoty a principy nebylo vhodnější prosazovat multilaterální cestou prostřednictvím mezinárodních organizací. Dotaz mířil zejména na nedávné rozhodnutí administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa vystoupit ze Světové zdravotnické organizace (WHO). Podle Pompea je potřeba vždy si položit otázku, zda dané instituce fungují a jsou efektivní.

WHO dle jeho slov selhala tím, že po vypuknutí pandemie koronaviru „předřadila politiku před zdraví“. Zásadní výhrady Pompeo vyjádřil i na adresu Rady OSN pro lidská práva, jejíž efektivitu paralyzuje skutečnost, že členy jsou i ti nejflagrantnější porušovatelé lidských práv. „Jsme připraveni podílet se na práci multilaterálních organizací, ale musí fungovat a být efektivní,“ shrnul americkou pozici v této kontroverzní problematice Pompeo.

Amerika zná význam digitální bezpečnosti a ochrany dat občanů

Následně se těžiště diskuze přesunulo do oblasti digitální bezpečnosti v Evropě v souvislosti s produkty čínských technologických firem. Jak americký ministr zahraničí uvedl, pro Spojené státy toto představuje otázku národní bezpečnosti, neboť je zde riziko, že by Čína mohla tato data zneužívat. Otázka, kde uchovávat a komu svěřit data o svých občanech je podle Pompea navýsost důležitá a vlády jednotlivých zemí Západu mají povinnost zajistit, aby tato citlivá data neskončila v rukou protivníků.

Závěrečný dotaz mířil na inspiraci, kterou pro demokratické hodnoty představuje odkaz Václava Havla, kterého Mike Pompeo ve svém projevu opakovaně citoval. Projev Václava Havla v americkém Kongresu v únoru 1990 byl podle Pompea v mnohém univerzální a nadčasový zejména proto, že se v něm vrátil k těm nejzákladnějším lidským právům – lidské důstojnosti a svobodě.

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop

Sdílet tento příspěvek