Český a bavorský pohled na Zelenou dohodu pro Evropu

05.10.2020
The Czech-German Young Professionals Program (CGYPP), Euroskop

REPORTÁŽ – Jak reagují Česká republika a Bavorsko na potřebu řešení krize veřejného zdraví a zároveň klimatické krize? Jsou připravené podpořit snížení emisí v souladu s cílem dosáhnout klimatické neutrality do poloviny století a plně využívat Zelenou dohodu pro Evropu? Jaké nové možnosti vzájemné spolupráce se otevírají? Odpovědi na tyto otázky hledala diskuze, kterou zorganizoval Česko-německý program mladých profesionálů ve spolupráci se Zastoupením Svobodného státu Bavorsko v ČR.

Diskuzi zahájil ministr zahraničních věcí ČR Tomáš Petříček, který označil spolupráci mezí ČR a Bavorskem za unikátní přeshraniční projekt, charakteristický vzájemným porozuměním a schopností skvělé komunikace. Podle Petříčka podporuje ČR Zelenou dohodu pro Evropu a snahu snížit produkci emisí a lépe chránit životní prostředí, což vyžaduje těsnou spolupráci s dalšími partnery v EU.

Bavorsko plánuje stát se premiantem Německa ve snižování emisí

Úvodní slovo za německou stranu si vzal na starost Florian Herrmann, bavorský ministr pro spolkové a evropské záležitosti a média. Florian Herrmann zmínil, že stávající spolupráce je na velmi dobré úrovni, ale zároveň je jí nyní potřeba více, než kdy dřív. Za bavorskou stranu uvedl, že agenda klimatické změny a její efekty je v současnosti v centru německého politického dění a změna je zde nutná. Za hlavní cíl považuje nalezení řešení, které zajistí lidem přístup na pracovní trh a zároveň ochrání životní prostředí. Podle Herrmanna je jednou z vhodných cest podpora konceptu chytrých měst, tzv. Smart cities.

V úvodu debaty zazněl fakt, že ne všechny evropské země mají stejnou startovní čáru, co se týče produkce a spotřeby energie. Bavorsko a ČR mají velmi podobnou pozici v otázce zemědělství a průmyslu a od toho se odvíjí i jejich společné zájmy. Bavorsko prosazuje dlouhodobě ochranu klimatu velmi silně a do budoucna chce investovat 700 mld eur do zemědělství, lesních ploch a ekonomiky tak, aby ji připravilo na klimatickou změnu. Zároveň má Bavorsko za svůj cíl do roku 2030 zredukovat emise o 55 % a stát se tak premiantem Německa.

Následnou panelovou diskuzi, kterou moderoval Tomáš Jungwirth z AMO, spolu vedli zástupci vládního i neziskového sektoru. Debaty se účastnila Anna Karníková z Hnutí Duha, poradce ministra životního prostředí Petr Kalaš, generální ředitel společnosti HORSCH Maschinen GmbH Michael Horsch a předsedkyně energetické a environmentální politiky na Technické univerzitě v Mnichově Miranda Schreursová.

Zelená mapa Evropy
Ilustrační foto. zdroj: Pixabay

ČR je na 7. místě z členů OECD v udržitelné politice

Miranda Schreursová uvedla, že vnímá obrovskou změnu ve společnosti, která přichází s uvědoměním, že klimatická změna se týká všech okolo a zároveň se na ni podílíme všichni společně. Zároveň podle ní společnosti vnímají, že musí nastat určitá změna, a to v brzkém čase. Možnou cestou je podle ní společná integrace ekonomiky a životního prostředí, tak aby si vzájemně neškodily. Uznává, že se jedná o ambiciózní cíle, ale považuje jejich naplnění za naprosto nutné. Tyto změny si vyžádají především přeměnu energetického průmyslu, který by měl být udržitelný a v souladu s novou Zelenou dohodou. Miranda Schreursová nicméně ve změnách očekává i spoustu příležitostí.

Petr Kalaš následně ve svém příspěvku zdůraznil, že Zelená dohoda, zahrnuje obrovskou agendu, která nastartuje nespočet změn. Zároveň pochválil ČR, že v rámci žebříčku udržitelné politiky OECD si vede velmi dobře a umístila se na 7. místě. Petr Kalaš souhlasil s Mirandou Schreursovou v tom, že zmiňované přeměny související s klimatickou politikou s sebou přinesou mnoho příležitostí, včetně řady investic. Česká republika podle něj musí najít správnou cestu, kterou podpoří společenskou přeměnu v souladu se Zelenou dohodou. Už nyní je podle něj možné spolupracovat s Bavorskem na přeshraničních projektech v této oblasti.

Michael Horsch přinesl do debaty náhled farmářské praxe v kontextu ochrany životního prostředí. Zároveň poukázal na existující spolupráci s českými farmáři a jejich snahu snížit emise. Horsch dále upozornil na nutnost regionální snahy v ochraně klimatu, a to na příkladu sázení stromů v Asii a v jiných oblastech, namísto snahy o rozvoj domácí krajiny.

Posledním diskutujícím byla Anna Karníková z Hnutí Duha, která poukázala na stále trvající rozdíly mezi Bavorskem a ČR. Především se jednalo o srovnání politiky ochrany životního prostředí, kde Bavorsko si již stanovilo cíle a limity, kterých chce docílit, zatímco podobná iniciativa v ČR podle ní stále chybí. ČR by podle ní měla investovat více do udržitelných zdrojů energie. Zároveň uvedla, že klíčová je snaha o dosažení výsledků, přičemž poukázala na fakt, že ČR má k dispozici několik možný fondů, ze kterých na tuto tranzici může čerpat.

Autor: David Březina, Euroskop

Sdílet tento příspěvek