Mogheriniová promluvila na úvod Prague European Summit


Petr Pospíšil, Euroskop, 18.11.2020

REPORTÁŽ – Krátce po zahájení letošního ročníku Prague European Summit přednesla svoje hlavní vystoupení bývalá vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federica Mogheriniová. Hovořila o tom, jak by měla vypadat unijní zahraniční politika i vztah zemí sedmadvacítky k Číně, Rusku či Turecku.

Podle italské političky, která v současné době působí jako rektorka prestižní univerzity College of Europe, poslední čtyři roky představují pro Evropskou unii náročný test, protože musela čelit vícero výzvám. Unie se ocitla v situaci, kdy musela jednat v některých zahraničněpolitických otázkách osamoceně, uvedla Mogheriniová s odkazem na snahu evropských představitelů o zachování jaderné dohody s Íránem.

V reakci na dotaz moderátora, zda Unie v případě krizí ve svém sousedství není spíše pozorovatelem než aktérem, Mogheriniová řekla, že žádný konflikt v současném světě není takového charakteru, aby jej mohla vyřešit pouze jedna světová velmoc. Unijní snaha potřebuje, aby došlo k mobilizaci i dalších spojenců a partnerů.

Autonomie neznamená dělat věci proti Američanům

Ačkoli pravidla rozhodování v otázkách zahraniční politiky na úrovni EU vyžadují jednomyslnost, podle Mogheriniové tento požadavek nezpůsobuje problémy. Unie podle ní do budoucna musí konsolidovat svoji autonomii. „To neznamená dělat věci proti Spojeným státům či bez nich,“ doplnila.

Mogherini
Federica Mogheriniová. Zdroj: European Commission Audiovisual Service

Vztahy s Čínou i Ruskem pokládá bývalá vysoká představitelka Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku za komplexní – v některých případech podle ní (jako například při jednání o již zmíněné íránské jaderné dohodě) – mohou být tyto země i našimi partnery.

Složitý vztah s Tureckem

Vztah s Tureckem je podle ní ještě složitější, protože jde o členský stát NATO a partnerský stát EU, s nímž sedmadvacítka sdílí celní unii. Vůči Ankaře Mogheriniová proto doporučuje takový přístup, který v sobě spojí otevřenost ohledně problematických témat, jež poprávu kritizujeme, s nezbytností neztratit povědomí o pozitivních aspektech vzájemného vztahu.

A jaké tři atributy by podle Mogheriniové měly vystihovat unijní zahraniční politiku v nadcházejících letech? Konzistentnost, vůdcovství a autonomie.

Autor: Petr Pospíšil, Euroskop

Sdílet tento příspěvek