Co znamená 5G (nejen) pro státy V4?

25.12.2020
Euroskop.cz, Pixabay.com

Digitalizace je spolu se zelenou transformací ústřední agendou současné Evropské komise vedenou Ursulou von der Leyenovou. Jak pandemie covid-19 ukázala, lidstvo je dnes prakticky odkázané na technologie. Proto je implementace páté generace bezdrátových systému neboli 5G, která představuje zvýšení přenosové rychlosti a snížení doby odezvy oproti 4G, více než žádoucí. Je Evropa připravená na digitální dobu? Na tuto a další otázky odpovídali účastníci debaty pořádané think tankem Thing Visegrad.

Ve čtvrtek 17. prosince se odehrála poslední debata před koncem roku 2020 pořádaná think tankem Think Visegrad, který spojuje osm výzkumných center a institucí a podporuje mezi nimi strukturovaný dialog. Přednáška byla pojmenovaná „Evropa připravená na digitální věk – Výzvy týkající se rozvoje sítí 5G v Evropě a ve V4“.

Zúčastnila se jí česká europoslankyně Markéta Gregorová, hlavní vědecký pracovník maďarského Institutu pro zahraniční věci a obchod (IFAT) Gergély Varga, vedoucí středoevropského oddělení polského Centra pro východní studia (OSW) Konrad Poplawski, vedoucí pracovník české Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) Pavel Havlíček a Ari Sorsaniemi, referent programu DG Connect, který je odpovědný za politiku Evropské komise k vytvoření jednotného digitálního trhu. Debatu moderoval Žiga Faktor, vedoucí bruselské kanceláře Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM.

Proč potřebujeme 5G?

Všichni experti, kteří se debaty zúčastnili, se shodli, že 5G je pozitivní fenomén, bez jehož implementace se Evropská unie neobejde. Jedná se o klíčovou složky evropské digitalizace, která má potenciál urychlit proces hospodářského oživení po pandemii covid-19. Bezdrátové sítě páté generace totiž nabízí rychlejší a spolehlivější připojení. Po přechodu na 5G by z těchto výhod čerpaly kritické sektory jako jsou doprava, výroba, energetika a zdravotnictví.

Ve srovnání se starší generací bezdrátových sítí, 4G, je nová generace výkonnější. Přechod na ní tak v budoucnosti ušetří spoustu energie. Užívání 5G bude mít pravděpodobně i méně zjevné důsledky, podle Markéty Gregorové změní způsob, jakým lidé přemýšlí, pracují, ale také dost možná podpoří vznik nových technologických produktů.

5G ve středoevropských zemích

Ari Sorsaniemi se zabývá přechodem na nové bezdrátové sítě v Evropské unii. Ta si v roce 2016 stanovila cíl, podle kterého měly do konce roku 2020 všechny členské státy implementovat 5G. „Dvacet členských států implementovalo (5G), naposledy tak pár dní zpátky udělalo Slovensko. Ostatní se pravděpodobně přidají v blízké budoucnosti,“ uvedl Sorsaniemi. Dodal také, že všechny státy Visegrádské čtyřky už 5G sítě mají.

Konrad Poplawski zdůraznil, že pro středoevropské země může být využití 5G velmi výhodné vzhledem k tomu, že tvoří jakési průmyslového srdce Evropy. Tyto země zažívaly po třicet let nepřetržitý ekonomický růst. Otázkou ale je, jak jej udržet a nezamrznout jako země středního příjmu, ale posunout se dál. Střední Evropa se v tomto ohledu specializuje jako subdodavatel na přidanou hodnotu v určitém stupni výroby. Podle Poplawského může být právě nízká latence, méně přerušení a rychlejší síť velmi výhodná pro dodavatelské řetězce a posunout tak V4 do kategorie zemí s vysokými příjmy.

USA vs. Čína

Důležitý bod debaty byly také geopolitické problémy, které se vážou na problematiku 5G. Europoslankyně Gregorová zmínila, že technologické skoky s sebou vždy přinášejí spolu s příležitostmi mix nových hrozeb a zranitelná místa. V souvislosti s 5G je podle ní v ohrožení byznys, soukromí a demokracie. Jmenovitě experti zmínili Čínu jako velmoc, která se snaží proniknout do evropských sítí a ovlivnit tak ekonomická a politická rozhodnutí, ukrást intelektuální vlastnictví a shromáždit data k předvídání chování.

K nepoužívání čínských telekomunikačních společností, například Huawei, se snaží Evropskou unii přesvědčit Spojené státy americké. Účastníci debaty spolu nicméně souhlasili, že by se EU neměla nechat tlačit k vybrání si, na jakou stranu se postaví. Naopak by si měla zvolit si místo toho „evropskou cestu“.

„Evropská cesta“

Jak vypadá zmíněná „evropská cesta“? Podle Gergély Varga by si neměla Evropská unie nechat mluvit do toho, jaké poskytovatele sítí 5G využije. Navzdory tomu, že Huawei nepochybně má technologickou výhodu v této oblasti, EU má dva hlavní poskytovatele 5G sítí, a těmi jsou Nokia a Ericsson.

Pavel Havlíček zdůraznil, že dodavatelé musí být v každém případě dostatečně diverzifikovaní a na trhu musí existovat konkurenční prostředí bez překážek ke vstupu na trh. Podle expertů je důležité být asertivní při vyjednávání o 5G s oběma mocnostmi a udržet si suverenitu v rozhodování. Konrad Poplawski nicméně doufá, že tato problematika nepoškodí transatlantické vztahy, a EU s USA budou ochotni udělat kompromis. K tomu Gergély Varga dodal, že snad bude Joe Biden mírnější v politizaci toho problému než jeho předchůdce.

Chcete-li si o hrozbách spojených s 5G přečíst víc, analýzu o 5G v ČR naleznete zde.

Autor: Euroskop.cz, Lucie Nalejvačová

Sdílet tento příspěvek