Konferenec EIB: Koheze 2.0

29.01.2021
Evropská investiční banka, Euroskop

U příležitosti portugalského předsednictví Rady EU uspořádalo Portugalské velvyslanectví v Praze sérii konferencí na různá témata, kterou spolupořádalo Zastoupení Komise v Praze, Evropská investiční banka a Institut pro politiku a společnost. První z cyklu se věnovala kohezní politice a nesla název „Cohesion 2.0: The Crisis and the economic and financial models of convergence: the Portuguese and Czech cases of European Integration“.

Komisařka pro kohezi Elisa Ferreiraová uvedla na začátek, že cílem kohezní politiky je prokázat, že nebude na nikoho zapomenuto a žádný člen EU nebude hozen přes palubu, přičemž silně akcentovala nutnost solidarity. EU se podle ní také poučila z předchozí krize. Kohezní politika prokázala, že je důležitým nástrojem pro investice v obou zemích, kterým se debata věnovala – Portugalsku a ČR.

Následoval projev guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka, který se zaměřil na nedávný ekonomický růst v ČR. V jeho prezentaci byly nastíněny přdevším fakta, jak pandemie viru covid-19 ovlinila ČR.

V prvním případě se jedná o krizi, za kterou nemůže být nikdo hnán k zodpovědnosti a která nemá obdoby v novobé historii země. Pro maximální snahu zabránění šíření epidemie a ochrany lidských životů došlo k drastickým opatřením v ekonomice všech států. Asymetrické byly podle Rusnoka i dopady na pracovní trh, kde máme „poražené“ v podobě cestovních kanceláři a turismu, restaurací, sportovní oblasti a „vítěze“ jako jsou informační technologie, e-commerce, zdravotnické vybavení atd. Pandemie podle něj může ovlivnit samotnou globalizaci, může dojít k ohrožení dodávek na trhu, nebo ke snížení investic.

Světlo na konci tunelu se může objevit v létě

Podle Rusnoka byla česká ekonomika před pandemií v dobré kondici. Dluh veřejných financí byl jeden z nejnižsích ze zemí EU, normalizovaná monetární politika, nízká nezaměstnanost. Kvůli pandemii viru covid-19 a vládním omezením se ocitl rozpočet ve ve větším deficitu, než se předpokládalo. S tím se pojí i současné restriktivní opatření, které je nutné kvůli třetí vlně pandemie prodloužit, což bude mít za následek další ekonomický propad a růst nezaměstnanosti v roce 2021. Podle Rusnoka je i možné očekávat odliv lidí ze služeb do manufaktur. Světlem na konci tunelu se může jevit letošní léto, kdy by mělo dojít k oživení ekonomiky, avšak pod podmínkou, že nepřijde další vlna viru covid-19.

Porovnána byla i první a druhá vlna pandemie. Kdy první vlna byla z epidemiologického pohledu zvládnutá, ale ekonomické zásahy byly trvdé v podobě lockdownu atd. Druhá vlna je z epidemiologického pohledu mnohem kritičtější, ale ekonomika utržila menší rány, než při první vlně. Jeho portugalský protějšek uvedl, EU je v současnosti daleko lépe vybavena prostředky, které mohou být nápomocny při obnově ekonomik, které byly samozřejmě postihnuty různými způsoby.

Zdroj: pixabay.com

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek