Co víme o Konferenci o budoucnosti Evropy?

22.03.2021
Euroskop.cz, Pixabay.com

Ve středu 17. března uspořádal Institut pro evropskou politiku EUROPEUM online debatu EU± // Konference o budoucnosti Evropy, ve které hosté diskutovali o realizaci této akce jak na úrovni Evropské unie, tak na úrovni národní. Kdy konference začne a jak dlouho bude trvat? Kdo všechno se bude moci zapojit? Jaká témata se budou řešit? A co bude výsledkem celé této akce? Na tyto a další otázky odpovídali hosté debaty.

Konference o budoucnosti Evropy měla původně začít 9. května loňského roku na Den Evropy, kvůli pandemii covid-19 se tak ale nestalo a akce byla posunuta o rok. O jejím významu a možné podobě diskutovala prorektorka pro evropskou problematiku Univerzity Karlovy Lenka Rovná, výzkumná spolupracovnice z Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM a ředitel Odboru koordinace evropských politik na Úřadu vlády Štěpán Černý. Debatu moderoval Vít Havelka též z EUROPEUM.

Význam Konference o budoucnost Evropy

Konference o budoucnosti Evropy má být diskusní platformou, která by měla rozhodnout o dalším vývoji Evropské unie, a významná je především tím, že do ní mají být silně zapojeni občané EU. O konferenci se začalo poprvé mluvit na jaře 2019 před volbami do Evropského parlamentu. Myšlenku inicioval francouzský prezident Emmanuel Macron, aby zapojil občany do dalšího směřování Unie.

Podle Zuzany Stuchlíkové se toto téma původně jevilo jako nástroj, pomocí kterého oslnit Parlament a získat jej na svou stranu při tvorbě Evropské komise. Lenka Rovná nicméně připomněla důležitost akce i v dnešní době. Myslí si, že Evropské unie nezbývá nic jiného než uspořádat akci tohoto charakteru.

V současné době stále více dochází k prohlubování rozdílů mezi institucemi a občany. Pokud by to tak pokračovalo dál, měl by propad mezi nimi politické důsledky. Lidé by například přestali chodit volit do Evropského parlamentu a jejich odmítání by bylo čím dál větší.

Témata si budou určovat sami občané

Hosté debatovali také o formě a obsahu Konference o budoucnosti Evropy. Všichni tři se shodli na tom, že zatím není příliš jasné, jak bude realizace vypadat. Na stole je několik scénářů, které vychází z obecných struktur navržených třemi hlavními institucemi Evropské unie. Známé je především to, že konference bude probíhat také na vícejazyčné online platformě, na které budou moci debatovat občané EU.

Co se týče témat, ty nejsou jasně definované a podle účastníků debaty je to dobře. Myslí si, že témata by měli určovat lidé. Kdyby jejich určení přišlo ze strany unijních institucí, tato akce by ztratila smysl. Hosté se shodli také na tom, že institucionální témata nutně nezajímají širokou veřejnost a vůli o nich debatovat bude mít velký omezený kruh společnosti. Aby tato akce byla úspěšná, je nutné řešit problémy týkajících se záležitostí, které běžného občana zajímají.

Je nicméně možné, že na debaty o primárním právu Evropské unie dojde, Lenka Rovná ale považuje za zásadní zejména znovu seznámit občany s fungováním EU. Co se organizace týče, Štěpán Černý sdělil, že Úřad vlády využije své zkušenosti z pořádání akcí při příležitosti 15 let v EU a uspořádá v každém kraji vlajkovou debatu, kde budou moci místní lidé debatovat také o regionálních tématech. Vzhledem k současné pandemii bude řada aktivit pořádána v online prostoru. V debatě padl i nápad televizního přenosu debat renomovanými nebo méně renomovanými mediálními domy, aby se konference dostala co nejvíce do povědomí všech občanů.

Zapojení výsledků konference do českého předsednictví

Očekáváné ukončení konference je na jaře 2022. Podle Zuzany Stuchlíkové se jedná o příliš brzký termín, i vzhledem k současné pandemické situace, která nedovoluje větší shromažďování lidí. Není tedy jisté, jestli budou velké konzultace do té doby možné. Tento termín určila Francie, kterou čekají příští rok prezidentské volby. Emmanuel Macron chce výsledky konference prezentovat jako splnění svých závazků z minulých voleb.

Zuzana Stuchlíková doufá, že formálním výstupem z konference debaty neskončí. Uvítala by, kdyby z akce vzešla například online platforma, která by umožňovala komunikovat s evropskými občany dlouhodobě. Po konci Konference o budoucnosti Evropy bude následovat předsednictví České republiky v Radě EU, podle hostů debaty bude potřeba do realizace výsledky konference zapojit.

Autor: Lucie Nalejvačová, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek