Jaká je budoucnost transatlantických vztahů pod Bidenovou administrativou?

16.07.2021
Euroskop.cz, Pixabay.com

Nová administrativa prezidenta Spojených států Joea Bidena za prvních pár měsíců ukázala velkou dávku vstřícnosti směrem k Evropské unii. Jelikož jsou obě strany ochotné spolupracovat, důvěra v transatlantické partnerství prudce stoupá. S jakými výzvami se musí USA a EU vypořádat v rámci vzájemné kooperace? Přinese nástup Bidenovy administrativy silnější NATO? O tom debatovali účastníci plenárního panelu Transatlantické vztahy pod Bidenovou administrativou na letošním Prague European Summitu.

O současnosti a budoucnosti vztahů Evropské unie se Spojenými státy americkými diskutoval zástupce náměstka ministra zahraničí USA Matthew G. Boyese, vedoucí divize pro USA a Kanadu v rámci Evropské služby pro vnější činnosti Ruth Bajada, vedoucí oddělené plánovaní politiky v kanceláři generálního tajemníka NATO Benedetta Berti, ředitelka politiky v Centru evropských studií Wilfrieda Martense Roland Freudenstein a význačná členka Atlantic Council Frances Burwell. Debatu moderoval Ivan Hodáč, zakladatel a ředitel Aspen Institute Central Europe.

Význam první zahraniční cesty

Matthew Boyese, který v debatě zastupoval hledisko USA, hned na začátku zdůraznil, že se nejednalo o náhodu, že americký prezident Joe Biden uskutečnil svou první zahraniční cestu právě do Evropské unie. Diplomacie je podle něj pod současnou administrativou v centru zahraniční politiky Spojených států a země chtěla svou návštěvou vyjádřit, jak moc důležité jsou pro ni vztahy s EU.

„Bidenova administrativa je první vládou, která se vědomě snaží pozvednout EU v transatlantickém partnerství,“ navázala na vyjádření Boyese Francis Burwell. Podle ní partneři sdílí tři důležitá témata, jsou jimi klimatická změna, pandemie covid-19 a zahraniční politika. Zároveň se Spojené státy nebojí podpořit unijní projekty, jako je například Stálá strukturovaná spolupráce PESCO.

O spolupráci EU a USA v oblasti bezpečnosti mluvila Benedetta Berti, podle které znamená nástup Joea Bidena nový impuls pro transatlantické vztahy v rámci NATO. V nedávné minulosti obě strany pochybovaly nad závazkem tohoto partnerství, nicméně dnes mají obě strany vůli spolupráci posílit.

Nejsložitější bezpečnostní situace od konce studené války

„Věřím, že se právě nacházíme v nejsložitější bezpečnostní situaci od konce studené války. Potýkáme se s výzvami jako jsou kybernetické útoky, zabezpečení vnějších evropských hranic, terorismus, změna klimatu a vzestup geopolitické konkurence. A tyto výzvy jsou příliš velké na to, aby je mohla EU nebo Severní Amerika čelit sama,“ řekla Berti.

Právě tyto výzvy má řešit ambiciózní program NATO 2030 se zvýšeným financováním. Podle Boyse by měla být transatlantická spolupráce založená na sdílených hodnotách aktérů, kterými jsou demokracie, lidská práva a svoboda. EU a USA kooperují také v ekonomické a technologické oblasti.

Panelisté zmínili jako pozitivní iniciativu v těchto směrech Transatlantické obchodní a investiční partnerství(TTIP) a Radu pro obchod a technologie mezi EU a USA (TTC), která by v budoucnosti mohla TTIP nahradit. Roland Freudenstein nicméně poznamenal, že navzdory Bidenově vůli spolupracovat, Spojené státy mají řadu vnitrostátních a zahraničněpolitických problémů, se kterými se budou muset vypořádat přednostně.

Autor: Euroskop.cz, Lucie Nalejvačová

Sdílet tento příspěvek