České předsednictví EU: Navázat na Sarkozyho? Raději pravý opak


Jan Žižka, E 15, 1. ledna 2009

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy prý nastavil laťku pro české předsednictví EU velmi vysoko. Je s podivem, kolik lidí v Paříži, Bruselu, ale zřejmě i v Praze této pochybné tezi uvěřilo. Největší chybou českého předsednictví by bylo, kdyby se snažila jít v Sarkozyho stopách a kopírovat jeho styl.

Ti, kdo přehnaně chválí pařížského vládce, působí dojmem, že se příliš nezamýšlejí nad tím, zda francouzské vedení unie v minulém půlroce opravdu přineslo Evropě nějaký dlouhodobější prospěch. Kdyby se nad tím zamýšleli více, možná by se přiblížili názoru českého prezidenta Václava Klause, který v Sarkozym naopak vidí největšího škůdce starého kontinentu.

Sarkozy je bezpochyby hodně vidět. Nezastaví se ani na sekundu, každou chvíli svolává nějaké „hyperdůležité jednání. Dokáže vyvolat zdání, že umí dotlačit evropské státníky k jednotné pozici. Přitom třeba v rámci „boje proti finanční krizi se na úrovni EU spíše schvalovala opatření, s nimiž už dříve přišly jednotlivé státy. A po přijetí evropského balíčku si z něj zase každý víceméně může vybrat, co se mu hodí. Jistě, je dobré dát najevo, že Evropané přece jen své kroky nějak koordinují. Ale žádný mimořádný úspěch to není.

Podle další omílané teze by nyní Praha měla navázat na to, čeho dosáhli Francouzi. Možná. Pokud ale mají být Češi úspěšní, musejí v jistém smyslu udělat pravý opak. Ukázat, že předsednictví Evropské unie nemá být synonymem pro hyperaktivní šílenství jednoho ambiciózního politika.

Češi by ostatně ani neuměli Sarkozyho napodobovat, působili by trapně. Předsedat Evropě po Sarkozym bude tak jako tak složité – sázka na věcný přístup se může po předchozím velkolepém pařížském spektáklu jevit jako beznadějná. Mnozí Evropané dnes ocení spíše to, když někdo na televizních obrazovkách vyhlašuje další a další finanční injekce kvůli „bitvě proti krizi. Kdo by se zamýšlel nad tím, jaké dlouhodobé následky takové nalévání peněz do ekonomiky zanechá? Třeba varování českého ministra financí Miroslava Kalouska ohledně rizik pro veřejné finance pak vedle pařížské a bruselské propagandistické mašinerie působí kapánek staromódně.

Přesto Čechům nic jiného než snaha o věcný, promyšlený přístup nezbývá. Dokonce je tu naděje, že by ji přece jen mohl někdo ocenit. Sarkozyho styl leckomu začíná lézt krkem. Možná si více Evropanů uvědomí, že „velký státník EU vypadá spíše jako německá kancléřka Angela Merkelová. Tím budiž naznačeno, ve které evropské metropoli by české předsednictví mohlo hledat oporu.

Autor: Jan Žižka

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality