Rusko vyhrálo. Zatím


Tomáš Němeček, Hospodářské noviny, 20. ledna 2009

Kdo prohrál v plynové válce?, ptá se expertní anketa ruského ekonomického serveru Kommersant.ru. A odpověď zní: Ukrajina, přesněji prezident Viktor Juščenko. Včera Kreml podepsal smlouvy s jeho soupeřkou, premiérkou Tymošenkovou. Teď je čas na sčítání ztrát.

Předpokládejme, že Rusko mělo v plynové krizi tři cíle. Krátkodobý: Přimět Ukrajinu k placení vyšších cen a získat kontrolu nad vyplácenými provizemi. To se mu podařilo. Od příštího roku má Ukrajina platit »evropské ceny« a prodávat se prý bude přímo, bez mysteriózních prostředníků typu RosUkrEnergo přisátých k plynovodu.

Střednědobý: Ovlivnit ukrajinské prezidentské volby v neprospěch Juščenka. Volby jsou napřesrok, Juščenkova popularita podle průzkumu z minulého týdne spadla na 2,4 % (!), vede proruský Viktor Janukovyč s 22 %, Tymošenková je druhá se 14 %. Včerejší dohodou jí Kreml pomohl: Juščenkovým sponzorem byl jeden ze spolumajitelů RosUkrEnergo…

Dlouhodobý: Získat evropskou podporu pro své plánované severní a jižní plynovody, obcházející ukrajinské území; a vrátit Ukrajinu do své sféry. I to se povedlo, zvlášť západní Evropa má momentálně Ukrajinců plné zuby.

Přesto může Rusům vítězství zhořknout. Evropská unie může totiž odpovědět.

Krátkodobě: Ponechat na místě své monitorovací týmy (byť premiér Putin včera tvrdil, že už »nejsou třeba«). Střednědobě: I Evropa si může vybrat svého favorita na Ukrajině, byť možná nebude tak okázale prozápadní jako Juščenko.

Dlouhodobě: Propojit energetické sítě uvnitř EU (díky tomu mohli Češi pomoci s plynem Slovákům) a začít zcela vážně stavět cesty i pro jiné než ruské zdroje plynu. V Kremlu si mnou ruce předčasně.

Autor: Tomáš Němeček

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality