Evropský pád nabírá spád


Petr Dufek, E15, 20. ledna 2009

Už se stává pravidlem, že ekonomické výhledy se v posledním roce soustavně zhoršují. Potvrzuje to i aktualizace prognózy Evropské komise pro letošní a příští rok. Osmnáct ze sedmadvaceti zemí by v letošním roce mělo vykázat hospodářský pokles. Celkově by se namísto mírného růstu měla ekonomika EU letos dočkat poklesu o necelá dvě procenta.

Pádu se nevyhne spotřeba domácností, ještě výraznější propad se dá čekat u investic. Zhoršené vyhlídky ekonomiky a rozkolísané finanční trhy nutí firmy přehodnocovat své investiční záměry a v lepším případě je odsouvat dále do budoucnosti.

Klesající zakázky vedle toho nutí firemní sféru rychle snižovat zaměstnanost, což se projeví dalším růstem nezaměstnanosti v celé EU.

Růst se dá naopak očekávat u ukazatelů, u nichž nebývá žádoucí – u deficitů veřejných financí a vládního dluhu většiny zemí unie. Finanční krize se tak nevyhnutelně přelila do krize hospodářské. O jejím konci lze zatím jen spekulovat. V tomto směru nová prognóza EK naznačuje, že k růstu by se evropská ekonomika mohla vrátit „už v příštím roce.

Letošní rok bude ve znamení pokračující recese v západní Evropě, která se už v závěru loňského roku začala odrážet i na výsledcích české ekonomiky. Naznačují to podzimní propady výroby tuzemského průmyslu a výrazný útlum exportu, stejně jako rekordní úbytek zahraničních zakázek v průmyslu.

Česká situace

Zhoršování ekonomické situace je už půl roku vidět i na českém trhu práce. Zatímco ještě před rokem firmám dělalo potíže sehnat nové zaměstnance a počet volných pracovních míst lámal měsíc od měsíce nové rekordy, nyní je tomu přesně naopak.

Českou ekonomiku tak čeká nejtěžší rok od poslední recese v roce 1997. Zásadní rozdíl je ovšem v tom, že zatímco za předchozí recesí stály domácí strukturální problémy, současný útlum jde na vrub ochabující zahraniční poptávce, na které je Česko bytostně závislé.

Česko se podle EK řadí mezi devět zemí, které by i letos měly dosáhnout alespoň mírného ekonomického růstu. Nicméně předpokládaný růst HDP o 1,7 procenta se ve světle současného přílivu negativních zpráv z firemní sféry zdá poměrně optimistickým. A to zvláště proto, že je založen kromě vyšší spotřeby i na předpokladu dalšího růstu investic. Těžko uvěřit, že v situaci ochabující poptávky budou tuzemské podniky rozšiřovat své investice.

Co by naopak mohlo letos dopadnout lépe, než odhaduje EK, je inflace. A to nejen v případě Česka, ale i celé unie. Příznivější výhled inflace otevírá možnost pro další snížení úrokových sazeb, které sice hospodářskou krizi neukončí, ale může alespoň nepřímo evropskou ekonomiku trochu povzbudit.

Autor: Petr Dufek, analytik ČSOB

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality