Holoubek pro Rusko


Tomáš Němeček, Petr Kamberský, Hospodářské noviny, 5. února 2009

Podáme vám ruku, projevíte-li ochotu rozevřít svou pěst, prohlásil ve své inaugurační řeči Barack Obama. Teď tuto nabídku dostává i Rusko: My i vy bychom mohli snížit počet jaderných hlavic o 80 %, na tisíc. To má velkolepost až kennedyovskou. A jako lákadlo Amerika nabízí nové jednání o antiraketách v Polsku a radaru v Česku.

Tolik pokusný mírový holoubek, kterého »nejmenovaný činitel americké vlády« pustil do londýnských Timesů. Před pátečním bezpečnostním fórem v Mnichově, od něhož se čekají velké věci. Jede tam silná americká delegace (viceprezident Biden, generál Petraeus, diplomat Holbrooke) a zpráva v Timesech má říct: Jednáme o všem a bez podmínek.

Pro Čechy tu zatím není nic nového. O raketovém štítu Timesy píší, že Obamova vláda si hodně slibuje už od jeho »pouhého odložení«. Ruská reakce byla promptní. Na jaderném odzbrojení se dohodneme klidně ještě letos (řekl jestřábí vicepremiér Ivanov), ale odložení štítu nestačí, chceme zrušení. Přeloženo: Na přestárlých hlavicích, které by šly stejně na odpis, Kremlu nesejde; hraje o vliv na střední Evropu.

Situace kolem radaru zůstává otevřená i kvůli patu v české sněmovně. Koalice se rozhodla počkat na jasné slovo z Washingtonu… a to se ještě načeká. V zájmu Obamovy vlády je pochopitelně udržovat všechny možnosti co nejdéle otevřené. Naopak česká ratifikace by Washington postavila před jasnou otázku: Držíte slovo vašich předchůdců? (Zatím nic nenasvědčuje opaku. Na svém místě zůstal ministr obrany Gates a jeho zástupcem se stal přední radarový lobbista.)

Americkému prezidentovi se může snadno stát, že do otevřených dlaní chopí jen vzduch. Vždyť Írán zatím jako odpověď předvedl, že by uměl odpálit raketu dlouhého doletu. Autoritářské režimy vnímají vstřícnost jako změkčilost – Kennedy by mohl vyprávět. Síla Ameriky i celého Západu ale byla a je v tom, že odmítnutou ruku také umí v pravý čas zatnout.

Autor: Tomáš Němeček, Petr Kamberský

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality