Ochranářské války


Lenka Zlámalová, Hospodářské noviny, 12. února 2009

Mirek Topolánek má šanci dokázat, že heslo Evropa bez bariér není prázdnou frází. Evropu už kromě samotné krize vážně ohrožuje i protekcionismus: hesly i konkrétními činy. Nicolas Sarkozy rozdává pomoc automobilkám za úpis, že nepřestěhují továrny mimo Francii. A Evropská komise včera uvalila ochranářská cla na čínské dráty. To vše ve chvíli, kdy Radě vládne bezbariérový Mirek Topolánek.

Premiér zatím bohužel investuje většinu energie do slovních přestřelek s francouzským prezidentem. Sarkozy skutečně nehorázně útočí na volný trh, jeden z pilířů evropské integrace (za niž se jinak horečnatě zasazuje). Bylo třeba mu razantně odpovědět a Topolánek to vcelku zdatně dělá.

Titulky v Le Monde »Sarkozy ustoupil Topolánkovi«, premiéra jistě potěší. Stejně jako když Financial Times zařadí jako druhou zprávu, jak se opřel do vlád eurozóny za to, že svými protikrizovými zásahy ničí euro.

Jenže rétorická cvičení už nestačí. Protekcionismus může zahnat Evropu do velmi hluboké krize a sklony k němu budou sílit. A nejen v Paříži. Ve chvíli, kdy všude po Evropě přicházejí o práci miliony lidí, se mu bude těžké ubránit.

Pokud chce Mirek Topolánek skutečně vést unii, přišel čas přejít k činům. Dát dohromady Brity, Nizozemce, Skandinávce a všechny rozumné zastánce volného obchodu a rychle přijít s plánem, jak Evropa bude čelit krizi, aniž by stavěla zhoubné bariéry ekonomického nacionalismu. Věříme, že už teď sedí na telefonu s Londýnem a Amsterdamem.

Autor: Lenka Zlámalová

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality