Skutečný test Evropy


Lenka Zlámalová, Hospodářské noviny, 2. března 2009

Mirek Topolánek vede Evropskou unii v nejtěžší chvíli od jejího vzniku. Nečelí zdaleka jen finanční, hospodářské a energetické krizi najednou. Unie a euro právě prochází tvrdou a těžkou zkouškou soudržnosti. Všichni se teď nejvíc ze všeho bojí krize politické a sociální, která by Evropu rozvrátila. Nikdo si nahlas netroufne vyslovit obavy, že unie je rozdělená, a každý začíná v těžké době hrát sám na sebe. Unii čekají přinejmenším tři velké zkoušky.

Zkouška první: Ekonomický nacionalismus. Francie a Itálie už rozjely zásahy, které mají hlavně chránit jejich trhy. Mirek Topolánek, polský premiér Donald Tusk a další Středoevropané protestují. Úředníci z Evropské komise budou ale těžko sami trestat Paříž nebo Řím. Na tom by se musela dohodnout jednomyslně přímo Evropská rada. A Sarkozy těžko sklapne podpatky a vezme svůj národní záchranný plán zpět.

Zkouška druhá: Státní bankroty a euro. Irsku, Řecku ale v dohledné době asi i Itálii vážně hrozí státní bankrot. Přestože platí eurem, úroky jejich státních dluhopisů raketově rostou. Den, kdy už jim vůbec nikdo nepůjčí, může být na dohled. Každý bankrot by byl pro euro těžkou ranou, proto ho ostatní země s Německem v čele nedovolí a raději ho zachrání. Střídmí a ostražití budou platit za ty, kdo neudrželi dluhy na uzdě.

Zkouška třetí: Dělení na bloky a záchrana střední Evropy. Ferenc Gyurscány varoval před novou »ekonomickou železnou oponou«. Přitom právě maďarský premiér na její výstavbě intenzivně pracuje tím, že žádá unijní pomoc pro všechny postkomunistické země včetně Česka. Ty se právem brání. Guyrscány si je totiž při své zoufalé snaze o pomoc bere jako rukojmí a tím je ohrožuje. Bohatší země, opět s Německem v čele, však ví, že přinejmenším Maďary a Lotyše budou muset zachraňovat. Nechat je svému osud znamená vysoké riziko nástupu populistických vlád a otevření dveří ruskému vlivu.

Časy, kdy se Evropa zabývala úspornými žárovkami a délkou pracovní doby, jsou pryč. Pravý smysl Evropské unie se ukáže právě teď.

Autor: Lenka Zlámalová

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality