Václav Klaus a americký deficit


Robert Miller, Hospodářské noviny, 11. března 2009

Václav Klaus drží tradici podělit se formou »zápisků« o své dojmy z cest do Spojených států. Ani jeho cesta zatím poslední – právě skončená – nebyla v tomto ohledu výjimkou. A tak prezident ve třetím pokračování krom jiného píše o rekordním rozpočtovém deficitu navrženém prezidentem Obamou: »Některá fakta jsou nesporná – tento návrh rozpočtu za jeden jediný rok (!) zdvojnásobí dosavadní americký státní dluh (!!), v jiné terminologii se dá říci, že se dluh jednoho roku Obamovy vlády bude rovnat dluhu, který vznikl za všech amerických prezidentů od George Washingtona až po George W. Bushe.«

Ano, rozpočtové deficity a celková zadluženost stále nejmocnější země světa jsou mnohem víc než nemilé. Deficit Bushova rozpočtu na rok 2009 (fiskální rok v USA začíná 1. říjnem) jsem odhadoval na »více než bilion dolarů«. Záhy se ukázalo, že to byl odhad stále ještě příliš optimistický. I proto je deficit Obamova rozpočtu ještě větší, než byl ten Bushův, konkrétně 1,7 bilionu. Je to, oproti maastrichtským 3 % neuvěřitelných 12 % HDP. Deficit rozpočtu navíc představuje 80 % odhadovaných příjmů.

Ale zpět k textu Václava Klause. K letošnímu 4. březnu celkový americký federální dluh osáhl výše 10 942 165 294 650,89 dolaru. Evidentně tedy nemůže platit – jak pan prezident píše – aby 1,7 bilionu Obamova ročního deficitu »zdvojnásobilo dosavadní americký státní dluh«. Už proto ne, že 1,7 je přece jen stále mnohem menší suma než 11 bilionů. I když to není řádová – tedy minimálně desetinásobná – ale »jenom« 6,5násobná chyba, přece jen by k něčemu takovému nemělo při seriózní debatě docházet.

Bít na poplach, být alarmistou a doufat, že hrozivé deficity konečně povedou ke změnám, je potřeba. Ale měla by se přitom základní fakta prezentovat správně.

Takže: nikoli Obama za jediný rok, ale Ronald Reagan za 8 let dokázal více než dvojnásobit zadluženost federální americké vlády. Konkrétně z přibližně 2,1 bilionu na přibližně 4,6 bilionu dolarů. Ano, Spojené státy zadlužil více než všichni předchozí prezidenti za více než dvě století dohromady. Clinton, který od Bushe staršího přejal Bílý dům s dluhem asi 6,1 bilionu dolarů, jej začal – poprvé po 18 letech – snižovat a splácet. Bushovi mladšímu jej předal ve výši asi 5,7 bilionu. A ten jej do letošního 20. ledna skoro zdvojnásobil – když odcházel z Bílého domu, činil 10,7 bilionu dolarů.

Dluh, který zdědil Reagan po svém demokratickém předchůdci Carterovi, představoval asi 33 % HDP. Republikáni Reagan a Bush st. jej dotáhli na 63 % HDP, demokrat Clinton snížil na 55 % HDP a republikán Bush ml. ho opět zvýšil na 75% HDP. Přitom díky Greenspanově bezprecedentní monetární a úvěrové expanzi byl růst HDP v letech 2000 – 2007 »bublinově« nadhodnocen. A stávající dluh je tedy spíše 80 % od bubliny očištěného HDP.

Tolik k některým základním »nesporným faktům«, jak je ve svých zápiscích ze zatím poslední své cesty do Spojených států prezentoval pan prezident Klaus.

Autor: Robert Miller

Autor je tlumočník, zakladatel American Czech & Slovak Association (dnes American Friends of the Czech Republic).

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality