Dobrý nápad je na papíře. A zůstane tam.


Ondřej Houska, E 15, 11. března 2009

Doba rozhazování musí rychle skončit. Už dlouho to tvrdí český ministr financí Miroslav Kalousek. Na jednání s ostatními šéfy státních pokladen zemí Evropské unie včera prosadil, že principiální návrat k rozpočtové disciplíně pochroumané protikrizovými opatřeními musí začít v roce 2010. Takovému přístupu nelze než zatleskat.

Unie se potácí v nejvyšších dluzích za posledních patnáct let. Řada zemí omlouvá své vysoké schodky krizí a nutností poskytnout ekonomice podpůrné injekce. Proč ale pravidla Paktu stability a růstu porušuje třeba i Řecko, které zatím stále vykazuje hospodářský růst? Je zřejmé, že populistickému pokušení rozhazovat a podporovat kdeco a kdekoho se v současné době daří.

Miroslav Kalousek tomu chce z pozice předsednictví unie čelit. V pořádku. Jenže český ministr financí připomíná někoho, kdo varuje jedlíky na opulentní hostině, že je bude brzy bolet břicho. Mezitím už ale číšníci na stůl servírují další tučný chod. Ten se jmenuje poškozená bankovní aktiva.

Unie zdůrazňuje nutnost očistit banky právě od tohoto problému. To bude celkem stát stovky miliard eur. Odkud se vezmou? Velkou část této astronomické sumy opět zaplatí daňový poplatník. Stejně jako v případě nedávných rekapitalizací bankovních ústavů.

Jak jde tedy dohromady volání po návratu k rozpočtové disciplíně s plány ozdravění bilance bank? Moc ne. Pokud se některá země rozhodne udělat skutečně dalekosáhlou očistu, tvrdému dopadu na veřejné finance se určitě nevyhne. Třeba Německo: ministr financí Peer Steinbrück v březnu odhadoval, že poškozená aktiva v německých bankách mohou představovat až 400 miliard eur.

V rámci unie se tak dost možná prosadí dobře známý přístup: společně přijaté závěry jsou jedna věc, členské státy si ale v praxi dělají, co chtějí. Především v případě, že patří mezi ty velké a vlivné. Je nápadné, že pravidla daná Paktem stability a růstu nejčastěji porušují právě tyto země.

Kalousek tedy dosáhl společné deklarace o začátku ozdravění veřejných financí od roku 2010. Ale vysoký francouzský diplomat jasně prohlásil: představa, že bychom se v době krize věnovali konsolidaci, je naivní. Komisař Joaquín Almunia dal přitom v pondělí najevo, že ekonomické oživení nepřijde ještě letos, jak Brusel původně očekával. Zlepšení má nastat až napřesrok. Pro všechny rozpočtové hříšníky to bude vítaná záminka: krize pokračuje, šetřit nemůžeme.

Jako tolikrát v minulosti Evropská komise pravděpodobně opět poslušně pokrčí rameny a nechá to být. Dá se proto čekat, že snahy českého předsednictví o dodržování společných pravidel zůstanou jen na papíře.

Autor: Ondřej Houska

Zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality