Vystřídá Gašparoviče žena?


Luboš Palata, Lidové noviny, 23. března 2009

Překvapením je dobrý výsledek opoziční kandidátky Ivety Radičové

„Slovensko ještě nedozrálo na to, aby v jeho čele mohla být prezidentka. I proto jsem dal svůj hlas raději Gašparovičovi než Radičové, i když si jí vážím, svěřil se 26letý podnikatel Peter Bezák, když v sobotu odvolil ve škole v Mudroňově ulici v Bratislavě.

Po sečtení hlasů prvního kola slovenských prezidentských voleb se však zdá, že velká část Slováků má opačný názor a že v čele Slovenska může za čtrnáct dnů stanout žena, a navíc opoziční kandidátka, socioložka Iveta Radičová. Přestože v prvním kole se stávajícím prezidentem Ivanem Gašparovičem prohrála, ztráta necelých osmi procent hlasů jí dává zcela reálnou šanci na vítězství v druhém kole. Další dva opoziční kandidáti – křesťanský demokrat Ivan Mikloško a liberálka Zuzana Martináková – totiž získali v sobotu téměř jedenáct procent hlasů a Radičová může s těmito hlasy s velkou pravděpodobností počítat. „Budu spát víc než dobře, svěřila se Radičová v noci na včerejšek novinářům ve svém volebním štábu. Potěšený byl i bývalý premiér Mikuláš Dzurinda, pro jehož Slovenskou demokratickou a křesťanskou unii (SDKÚ) je 38 procent vzhledem k asi dvanáctiprocentní popularitě SDKÚ příjemným překvapením. „Je to nadějný výsledek, řekl Dzurinda.

Prezident Ivan Gašparovič i premiér Robert Fico však na sobě během volební noci nedávali znát zklamání. Všechny průzkumy ale dávaly Gašparovičovi šanci na více než 50 procent hlasů. Necelých 47 procent je proto nepříjemným překvapením a nečekanou komplikací. „Jsem rád, jsem vítězem prvního kola. Každý to čekal, řekl Gašparovič a s odkazem na podporu své kandidatury do Fica a jeho Smeru dodal: „Volič ví, kdo mu může v době krize reálně pomoci. Pokud by Gašparovič neuspěl, ztratil by Fico a jeho koalice dosavadní absolutní kontrolu nad klíčovými mocenskými posty, nehledě na obrovský symbolický význam vítězství Radičové pro už téměř tři roky skomírající opozici. „Volba například pravicově orientovaného prezidenta by zkomplikovala život na Slovensku, citovaly agentury z Ficova sobotního vystoupení na sjezdu českých sociálních demokratů.

Včera večer musel Fico připustit, že v druhém kole najde Gašparovič v Radičové rovnocenného protivníka. „Pro mě za mě, ať vyhraje třeba o jeden hlas, jen ať vyhraje, řekl Fico o Gašparovičových šancích v druhém kole. Gašparovič nemůže přitom v druhém kole počítat s téměř žádnými dalšími hlasy. Ivan Melnik, kandidát vládního Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS) Vladimíra Mečiara (Mečiar sám poprvé nekandidoval), dostal jen 2,5 procenta hlasů. Mečiar navíc včera prohlásil, že Gašparovič, odpadlík z HZDS, je pro něj stejným zlem jako Radičová.

Gašparoviče dohnala minulost Dlouholetá spolupráce Gašparoviče s Mečiarem, za něhož byl v devadesátých letech Gašparovič druhým mužem HZDS a předsedou parlamentu, navíc ničí morální kredit současného prezidenta. A pro mnoho opozičních voličů je důvodem, proč jít volit a hlasovat pro Radičovou. „Přišla jsem volit a přijdu i v druhém kole hlavně proto, aby už nebyl prezidentem Gašparovič. Všichni víme, jakou má minulost, říká před jednou bratislavskou volební místností pětadvacetiletá Katarína Oseníková. „Zasloužili bychom si lepšího prezidenta. Tedy prezidentku. Ivetu Radičovou, přidává se o několik let mladší Laco Retzer.

Gašparoviče však ještě víc než jeho minulost ohrožuje slabá kampaň. V dosavadních předvolebních debatách působil oproti třem opozičním kandidátům velice slabým dojmem, nedokázal vysvětlit své kroky z doby, kdy působil vedle Mečiara. Amezi slovenskou mládeží, houfně volící Radičovou, se stal terčem výsměchu, když nevěděl, co je internetový vyhledávač Google. Po jeho slabých vystoupeních také poprvé poklesla jeho popularita pod padesát procent.

Autor: Luboš Palata

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality