Zájezd s Fischerem


Tomáš Němeček, Hospodářské noviny, 9. dubna 2009

Statistika vznikla jako nauka o národních pozoruhodnostech; a vláda inženýra Fischera, kterému bude dnes řízením osudu svěřena správa země, patří mezi ně. Má to být ta nejzvláštnější vláda, jakou jsme kdy v moderní historii měli.

Je to poprvé, kdy se kabinetu předem podvazují politické ambice. I Tošovského vláda měla vlastní agendu; sloužila i jako nosná raketa pro vznikající Unii svobody. I Stráského »demoliční četa«, která v roce 1992 zúřadovala dělení Československa, se skládala z politiků (a nikoli jen druhé ligy). Ale jména pro Fischerův kabinet znějí jako náhodní účastníci letního seznamovacího zájezdu pro politicky nezadané.

Jmenování Jana Fischera je důležité tím, že ze hry je odstaven prezident Klaus. Končí prezidentská hodina a padá možnost, která se zdá ODS i ČSSD nejhorší – »hradní vláda«.

Nastává druhá nejhorší možnost: Evropská rada bude mít ode dneška dva předsedy (nebo tři, když se řízení summitů chopí i Klaus). Jméno toho nového se Evropané vůbec nemusejí učit: už po pěti měsících má z politiky opět zmizet.

Na závěr českého předsednictví by tak nastoupila vláda beze jmen a bez vlastní agendy. To se bude dávat k lepšímu léta. Jako se dodnes připomínají předsednické trapasy Italů a Řeků…

Je na Fischerově vládě i něco dobrého? Ale jistě.

Premiér-statistik svou vědu miluje (v mládí si vedl statistiky fotbalu, po narození dětí časové řady výšek a vah) a narozdíl od politiků ví velmi přesně, co je za čísly o HDP. Může to být dobrý diagnostik stavu země. Jako každý statistik má dvě ctnosti: mlčí, kde musí (třeba o citlivých datech), a je otevřený, jak může (zvlášť při přiznávání revizí a chyb).

To nejsou špatné vlastnosti. Mohl by z toho být pěkný odpočinkový letní zájezd s Fischerem; nebýt to při českém předsednictví a v hlubině těžké světové krize.

Autor: Tomáš Němeček

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality