Báječné léto s Klausem


Zbyněk Petráček, Lidové noviny, 9. dubna 2009

Slabá Fischerova vláda jen posílí stoupence Lisabonu

Redakci Lidových novin se podařilo získat záznam rozhovoru, který v polovině května povedou prezident Francouzské republiky Nicolas Sarkozy a politik předsedající Radě Evropské unie, český premiér Jan Fischer.

Sarkozy přednáší na úvod kurtoazie, což jsou v diplomatické řeči zdvořilostní fráze, ale pak se přechází k vážným tématům.

Fischer: Dobrý den, já jsem český premiér Jan Fischer. Vy mě asi neznáte, ale já jsem tu vlastně za Mirka Topolánka a toho určitě znáte.

Sarkozy: Jasně, už si vzpomínám. Vy musíte být ten šerpa. Posledně jsem mu přece říkal „pošli mi svýho šerpu.

Fischer: Ne, já jsem český premiér Fischer, předsedající Radě EU…

Tady musíme záznam přerušit, abychom se nedostali do rozporu se zákonem, který publikování odposlechů zapovídá. Nelze ovšem přerušit úvahy o tom, co čeká premiéra Fischera během půlroku jeho vlády.

Pokud jste nepřišli na to, že úvod je fikcí, dojde vám to, jakmile veškerou agendu spjatou s hlavami států převezme prezident Klaus. To ještě není nic nečekaného. Jde vlastně jen o summit EU-Rusko, který si Klaus stejně už „zabukoval. Horší bude, že ztratíme neformální, leč tím důležitější kontakty k těm, které potřebujeme.

Fischer musí dokázat menším státům, že malé Česko předsednictví zvládne. Budou dosud neznámému muži zvedat telefony lidé jako kancléřka Merkelová? Pokud ne, ke smutku menších posílí názor „lisabonistů, a sice že státy jako Česko tuhle roli prostě nezvládnou, že EU potřebuje eurovládu.

Václav Klaus se tomuto scénáři brání tím, že Lisabon blokuje doma. A to je další háček pro Fischera. Jak bude v Bruselu slibovat něco ke schválení Lisabonu, když doma na to nemá politický vliv? Může vůbec premiér bez mandátu účinně jednat s prezidentem Klausem? Fischer se tak bude v pelotonu propadat z pozice lídra do houfu. A v závěru, už ve volební kampani, ho nebudou používat jako šerpu jen velcí typu Sarkozyho, nýbrž i čeští straničtí bafuňáři.

Autor: Zbyněk Petráček

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality