Symbol Černého ega


Zbyněk Petráček, Lidové noviny, 24. dubna 2009

Zosobňuje Entropa české předsednictví, či výtvarníka?

Když už nešťastně šlápneme do lejna, nejlépe zareagujeme tak, že navenek děláme, jako by nic. Ze všeho nejhorší je do lejna šlápnout, a pak se v tom ještě otočit. Pak náš problém vidí i ti, kteří ho zprvu vidět ani nemuseli. A právě takový český problém teď sleduje celý Brusel – na mizící plastice Entropa Davida Černého.

Jakou největší škodu způsobil pád Topolánkovy vlády? Přerval kontinuitu českého předsednictví Rady EU, znectil schopnosti menších států řídit úspěšně unii, zní v Praze většinový hlas. Takže logicky.

Co je v zájmu Česka, odcházející a nastupující vlády i všech menších zemí? No přece minimalizovat škody. Právě ten zájem ovšem hatí Černý, demontujeli Entropu, poslední symbol předsednické kontinuity. Klausovi vyčítá, že do lejna pádu vlády šlápl, ale sám se v něm ještě otáčí.

Kdo si myslel, že jde o předsednictví České republiky, a ne Davida Černého, těžce se mýlil. „České předsednictví podle mě skončilo, zdůvodňuje výtvarník demontáž Entropy. Podle mě skončilo. Ale kdybychom mu měli věřit vše, bylo by to ještě horší. „Mluvil jsem o tom se Sašou Vondrou a ten s tím souhlasí, řekl Černý pro server iDnes.

Snad mystifikuje tak, jako mystifikoval s 26 evropskými autory Entropy. Protože kdyby byla skutečně pravda, že vicepremiér chce za svým odchodem z vlády takhle bouchnout dveřmi, mohli bychom říci, že české předsednictví si zprivatizovali dva kamarádi.

Autor: Zbyněk Petráček

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality