Nepřijeli. Jejich škoda


Luboš Palata, Lidové noviny, 9. května 2009

Východní partnerství je největší úspěch českého předsednictví

Nepřijeli. Ani Sarkozy, ani Berlusconi, ani Brown. Rakušané dokonce poslali jen velvyslance, protože kancléř se prý nastydl. Je to nemilé, ale je to spíše jejich ostuda než premiéra Mirka Topolánka a českého předsednictví.

Svědčí to o tom, že na Západě pořád nepochopili, jak důležité země partnerství pro unii jsou. Řeči typu, že Sarkozy něco Topolánkovi vracel nebo že české předsednictví ztratilo pádem vlády sílu, nejsou pro tyto politiky omluvou. Topolánek byl tím posledním, kvůli kterému měli cestu do Prahy vážit.

V Moskvě, které partnerství nejvíc vadí, se však radovat nemohou. Východní partnerství v Praze založeno bylo, ze všech šesti zemí, jichž se týká, přijely reprezentativní delegace, unie na projekt vyčlenila 600 milionů eur, dvakrát více, než se počítalo.

Ještě hořčejší pilulkou pro Moskvu byl ještě větší úspěch summitu Jižní koridor, kde se podařilo podepsat dohodu s Tureckem o plynovodu Nabucco a výrazně přiblížit jeho vybudování, které ukončí ruský monopol.

Jestli něco po českém šéfování EU zůstane, nebude to summit EU – Jižní Korea nebo EU – Rusko, ale summity posledních dvou Topolánkových dní. Vešel do historie. Bez potlesku, ale se vztyčenou hlavou.

Autor: Luboš Palata

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality