Proč, Klausi? Protože, troubové


Zbyněk Petráček, Lidové noviny, 22. května 2009

Vadilo by vám, kdyby Varšava hájila české Poláky? A proč to projde Moskvě? Takhle se ptejte

Má smysl ptát se Václava Klause „proč“? Zřejmě ano, ale pouze pro lidi, kteří nečekají, ba nechtějí slyšet odpovědi, neboť mají předem jasný názor. Svým způsobem pro lidi, kteří si tento názor rádi potvrzují, kteří se rádi poslouchají. A k nim patří jak samotný Klaus, tak i autoři otázek, jež mu byly včera demonstrativně předloženy.

Klást otázku „proč má věcný smysl pouze v situaci, kdy se týká něčeho konsenzuálního, něčeho fakticky nesporného, něčeho, na existenci čehož se obě strany diskurzu shodnou. Příklad. Všichni se shodneme na tom, že voda mrzne při teplotě 0 °C a vře při 100 °C. Potom už mají smysl otázky typu proč. Proč je to tak? Proč je na této planetě život? Inu proto, že běžné teploty na Zemi umožňují existenci kapalné vody.´

Ale jaký smysl má ptát se Václava Klause na objasnění příčin něčeho, kde se obě strany vůbec neshodnou na fakticitě? Čistě demonstrativní. Odpovědi na otázky, které sami autoři pokládají za stěžejní, jsou totiž nad slunce jasné. Mohli je sami připsat hned do formuláře. Třeba takhle.

Jako by to byl fakt

Proč dlouhodobě zastáváte ruské zájmy, a to i ve chvíli, kdy jsou v rozporu se zásadními demokratickými principy? Jako by autoři měli za fakt, že prezident i podle vlastního přesvědčení ruské zájmy hájí, a teď jim jen vysvětlí proč. To je pro Klause jako malina.

Tak především, ruské ani žádné jiné cizí zájmy přece nezastává, to je mu jen nehorázně podsouváno, hájí jen a pouze zájmy české. A navíc je hájí mnohem účinněji než fanoušci Lisabonské smlouvy, která české zájmy de facto pohřbívá ve prospěch zájmů bruselských, rozuměj posíleně německých, tedy i mnohem více proruských, než potřebuje Praha. Tečka.

Proč jste nikdy, jako demokrat, za kterého se pokládáte, aktivně nevystoupil proti zločinnému komunistickému režimu? To už je pro Klause malina se šlehačkou.

V této zemičce, v komunistickém Česku, přece žilo deset milionů lidí. Nikdo z nich – s výjimkou pár tisíc disidentů – proti režimu nevystoupil. A při vší úctě k autorům otázek jako k demokratům, za které se pokládají, kolik z nich aktivně vystoupilo proti komunismu? Pravda, Klaus sice proti režimu nevystupoval, ale hlavně se nikdy na jeho straně neangažoval. Nebyl ani v KSČ (na rozdíl od Jana Fischera), ani v jiné straně Národní fronty (na rozdíl od Jiřího Paroubka), ani neabsolvoval vojenské gymnázium (na rozdíl od Mirka Topolánka), ani neudával tajné policii (na rozdíl od plejády jiných). Naopak vedl nezávislé odborné semináře. Tečka.

Proč jste dělal mrtvého brouka při pádu Topolánkovy vlády? Tak to už je pro prezidenta třešnička na dortu, i když původní otázku v tomto znění (viz včerejší LN) nahradila formulace Proč jste se, možná snad jen pasivně, podílel na pádu nelevicové vlády? Tady může Klaus jen zářit. Konečně se mě někdo ptá, aniž by mi podsouval konspirační cíle. Odpovím prostě a jasně. Proč? Inu proto, že mi tak velela ústava. Tečka.

Aby bylo jasno, nejde tu o obhajobu Klause. Prezident se totiž skutečně chová neblaze. Jako rusofil, který hájí postup Moskvy i tehdy, když ho většina Evropy zpochybní (sám loni odsoudil především gruzínskou ofenzivu, až druhotně ruský vojenský postup, aniž by mu vadilo, že Moskva udílí ruské občanství Osetům a Abcházům). Jako člověk, který bagatelizuje vzdor proti Husákovu režimu (rozložili ho prý ti, kteří se starali o své chalupy). A jako politický aktivista i ve své hlavně ceremoniální funkci.

Tady jde o něco jiného. Klaus už takový je a máme-li věřit cifrám z průzkumů, tábor těch, kterým jeho vystupování a názory konvenují, je přinejmenším stejně silný jako tábor těch, kterým vadí. Chce-li někdo ten poměr sil změnit, je pošetilý, snaží-li se oslovit tábor vlastních fanoušků, ti věcné argumenty nepotřebují.

To už se mohli autoři otázek zeptat rovnou takto: Myslíme si, že jste úplný idiot a vlastizrádce. Proč jste idiot a vlastizrádce? Kdepak. Kdyby chtěli Klause a jeho tábor přimět ke skutečné reflexi, museli by například „ruskou otázku zformulovat třeba takto:

Vadilo by vám, kdyby vláda ve Varšavě paušálně udělovala polské občanství českým občanům polské národnosti? Vadilo by vám, kdyby pro ně požadovala územní autonomii? Vadilo by vám, kdyby tento postup podpořila silou a vojenskou okupací? Pokud ne, tak v pořádku. Pokud ano, proč vám nevadí totéž, postupuje-li tak Moskva vůči Gruzii?

Autor: Zbyněk Petráček

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality