Německo: Prezidentská volba jako test


Markéta Bartošová, E 15, 22. května 2009

Kdybychom vycházeli z výsledků rétorické analýzy německého deníku Süddeutsche Zeitung, bude příštím německým prezidentem „mezinárodní státník, jasný analytik s citem pro přítomnost“ nebo „empatická, na budoucnost orientovaná Evropanka, které leží na srdci starosti druhých“. V Německu se o tom rozhodne už tuto sobotu. Stejně jako před pěti lety proti sobě stojí Horst Köhler, nominovaný vládní CDU/CSU a opoziční FDP, a sociálními demokraty (SPD) navržená profesorka politologie a donedávna rektorka Evropské univerzity Viadrina ve Frankfurtu nad Odrou Gesine Schwanová.

Neoficiální, ale ostrá

Rétorický styl obou kandidátů je propastně rozdílný, stejně jako jejich názory politické. Köhler, který úřad obhajuje, dle průzkumů jeden z nejoblíbenějších Němců, se drží reprezentativního stylu. Je si vědom svých kompetencí v mezinárodní politice a své projevy rád špikuje frázemi jako „kreaitivita a inovace, „vědění a prozíravost či „úkoly, zájmy a poselství.

Zástupkyně konzervativního křídla SPD a vládní koordinátorka německo-polské spolupráce se jako jeho vyzývatelka musí více profilovat. Proto nešetří se záporkou „ne a své věty neváhá začínat zájmenem „já. Předvolební kampaň se vede jen neoficiálně, ale o ostré výměny názorů není nouze.

Köhler nařkl Schwanovou z vyvolávání paniky poté, co varovala před údajně hrozícími sociálními nepokoji v důsledku hospodářské krize. V týdeníku Die Zeit se zase politoložka, jež dnes slaví 66. narozeniny, do prezidenta opřela kvůli jeho kritice práce vlády a otálení s podpisem zákonů. Köhler „propast mezi politikou a společností spíše prohlubuje, míní Schwanová a těší se, že dostane šanci přes ni naopak „stavět mosty.

V rukou levice

Favoritem je Köhler, který má za zády CDU/CSU, liberály a údajně i Svobodné voliče. Jeho protikandidátka je na tom ale čistě matematicky o dost lépe než v roce 2004. Zastánci Köhlera v Národním shromáždění, které se schází k volbě prezidenta jednou za pět let, už nedisponují absolutní většinou. O tom, zda se do čela země poprvé v historii postaví žena, tak velkým dílem rozhodnou Zelení a Levice (Die Linke).

Zatímco ekologové by ještě donedávna dali za Schwanovou ruku do ohně, teď jejich podporu ztrácí. Žlutou kartu si – i podle některých zástupců SPD – udělila rozhovorem pro berlínský Tagesspiegel, kde se příliš tolerantně vyjádřila na adresu právního systému někdejší NDR. Že by si zapřísáhlá antikomunistka předcházela postkomunisty?

Levice sice nominovala Petera Sodanna; oblíbený komisař ze seriálu Místo činu je ale i pro některé členy Die Linke natolik bizarním kandidátem, že radši zvednou ruku pro Schwanovou. Stejně jako v případě kandidáta krajně pravicové národnědemokratické strany (NPD) písničkáře Franka Rennickeho je postup televizního detektiva do druhého kola utopií.

Rozložení sil

I když německá ústava prezidenta velkými pravomocemi nevybavila, průběh jeho volby naznačí, zda jednotlivé politické tábory před podzimními spolkovými volbami táhnou za jeden provaz. Hladké vítězství Köhlera ukáže soudržnost FDP a stran unie. Triumf Schwanové zase stvrdí záměr SPD přiblížit se Zeleným. Jak si má ale volič vyložit výhru založenou na hlasech postkomunistů? Námluvy s postkomunisty na spolkové úrovni nepřicházejí v úvahu, horečně ujišťují sociální demokraté.

Autor: Markéta Bartošová

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality