Nalijte čistého vína, euroskeptici


David Klimeš, E15, 2. června 2009

Česko a Polsko by potřebovalo svého Stuarta Wheelera. Tento britský byznysman totiž příkladně přistřihl křídla šéfovi britských konzervativců Davidu Cameronovi při jeho víkendové spanilé jízdě za euroskeptickými partnery v Česku a Polsku.

Euroskeptického milionáře Wheelera už přestaly bavit Cameronovy vytáčky okolo slíbeného referenda k Lisabonské smlouvě. A vyhlásil: Vsadím se s Cameronem či kýmkoli jiným o sto tisíc liber, že pokud Lisabon vstoupí v platnost, šéf konzervativců už žádné referendum nevyhlásí.

Kdyby byl Wheeler Čech, mohla by sázka znít: Topolánek bude vždy podporovat přijetí a účinnost Lisabonské smlouvy, i když tvrdí, že je mrtvá. A pokud by byl Polák, mohl by se sázet o 100 tisíc zlotých, že strana bratrů Kaczyńských i přes ultrakatolické výpady už nikdy nezablokuje eurosmlouvu, kterou kdysi sama dojednala. Ve všech sázkách by šlo o to samé – o pokrytectví včerejších euroskeptiků, kteří, jakmile pomyslí na vládní zodpovědnost, zapomínají na své silácké sliby.

Camerona pronásleduje slib referenda k Lisabonské smlouvě už od jeho zvolení předsedou konzervativců v roce 2005. Pravděpodobně jen kvůli tomuto ostrému slibu nakonec zvítězil. Jenže nyní už opatrně mlží. Když se reportéři ptají, zda opravdu referendum po schválení Lisabonu kabinetem Gordona Browna jako budoucí premiér vyhlásí, odpovídá zeširoka jako Kateřina Jacques na otázky o biomase.

Alespoň se do toho nezamotává tak moc jako Mirek Topolánek. Ten nejprve eurosmlouvu dojednal, v klášteře svatého Jeronýma s úsměvem podepsal, pro prosazení smlouvy neváhal rozvrátit poslanecký i senátorský klub. A nyní o ní v Polsku prohlásil, že je mrtvá. Samozřejmě není – dokud bude Topolánek v čele ODS, občanští demokraté budou vždy nakonec konformní s evropskými pravicovými federalisty. To by mu měl nějaký tuzemský Wheeler připomenout.

Konečně ani třetí hrot podivného euroskeptického společenství – polská strana Právo a spravedlnost – nehraje čistou hru. Bratři Kaczyńští si dobře pamatují, že s kancléřkou Merkelovou dojednali maximum. Jen kvůli nim se bude moci v Evropské radě hlasovat až do roku 2017 podle starého rozložení hlasů. Jakmile ale odešli do opozice, začali hrát podivné falše. Lisabon by prý nakonec nemuseli vůbec podpořit. Nyní mnohoznačně mlží – podpoří jen Evropu katolickou, přičemž ta současná je podle nich antikatolická.

Liberálové Topolánek a Cameron to Kaczyńskému v sobotu bez problému odkývali. Velmi dobře totiž chápou, že i Jaroslaw Kaczyński hraje (jako oni) svou populistickou stínohru pro voliče. Ta má přilákat k volebním urnám euroskeptiky, ale také nechat otevřená vrátka do hlavních sálů Bruselu.

Autor: David Klimeš

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality