Putin poslal šerpu


Zbyněk Petráček, Lidové noviny, 2. června 2009

Lisabon, nebo Moskva? Paroubkovi to řekne Schröder

Proč navštívil Prahu německý ministr zahraničí Steinmeier? Aby pomohl příteli Paroubkovi. Proč dnes brázdí Moravu Gerhard Schröder? Aby pomohl příteli Paroubkovi. Každý český lídr se rád ukazuje s evropskými osobnostmi, i Topolánek s Cameronem. Ale ten šuplík „evropské osobnosti“ v sobě skrývá lecjakou čertovinu.

Chce-li nám Paroubek předvést, jak to bude šlapat v lisabonské Evropě, jak si budoucí český premiér rozumí s minulým i budoucím německým kancléřem, má to jeden háček. Oba jeho přátelé totiž patří k rusofilnímu křídlu německé politiky.

Kdyby Evropa fungovala podle nich, velké země se dohodnou s Moskvou přes hlavy malých z „nárazníkového pásu mezi Německem a Ruskem.

Idea, že Lisabonská smlouva nás udrží v pevném jádru Evropy, že nás ochrání před nejistotou bezprizorné periferie, kterou si ozobává Rusko, je pěkná. Přesněji řečeno byla by pěkná, nebýt vlivu politiků, jako je právě Schröder.

Chce-li nám ale Paroubek předvést, jak demagogicky může vyznít slogan Lisabon, nebo Moskva, vybral si skvěle. Že už je Schröder jen vysloužilý politik? Že už není placen z německých daní, ale ze zisků ruského Gazpromu?

Jeho zdůvodnění hesla Lisabon, nebo Moskva bude tím pikantnější. A my budeme aspoň vědět, proč nepřijel sám Putin. Asi neměl čas, tak poslal svého šerpu.

Autor: Zbyněk Petráček

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality