Volby jako barometr českého evropanství


Miloš Čermák, E15, 5. června 2009

Rozumím Václavu Klausovi, který provokativně nadcházející eurovolby označil za zbytečné. Rozdělení politických sil v evropském parlamentu je pro českého voliče nepřehledné a nesrozumitelné. A co se týče týmu dvaadvaceti českých europoslanců, je vskutku zcela jedno, v jakém „mixu“ do parlamentních lavic odjedou. Stejně budou jen exotickými turisty mezi Prahou, Bruselem a Štrasburkem. Tak jako byli europoslanci dosavadní.

Ale rozumím i Klausovým kritikům z řad komentátorů a politiků, kteří se na něj za to zlobí. Volební právo je posvátnou krávou politické korektnosti. Do značné míry je to tak správně a dá se říci, že míra volební účasti je určitým zrcadlem kvality demokracie (pokud tedy není povinná ze zákona nebo vynucená totalitním režimem). Výzvy k vysoké účasti se tedy berou jako cosi automatického a nezpochybnitelného. Ale v tomto případě přesto souhlasím spíše s Klausem.

Možná to vyzní naivně, ale podle mě by volby měly být v demokracii především radostným svátkem. Ne nějakou útrpnou povinností, kterou si odbudeme se špatným pocitem. Mnoho lidí k urnám nepřijde, a to ne kvůli nezájmu či letargii. Nejít k volbám může být legitimní a pečlivě uvážený občanský postoj. Volební účast nejen v Česku a nejen v evropských volbách dlouhodobě klesá, protože lidé zkrátka považují svůj hlas za zbytečný.

Obávám se, že pro takového prvovoliče může být účast právě v eurovolbách spíše nezdravým zážitkem. Kde je ten pocit, že vhozením lístku ovlivňuji bezprostředně svou budoucnost? O víkendu neovlivníme nic a na volebních lístcích defiluje opravdu podivná směs lidí. Velké strany uklízejí na eurokandidátky ty nevýrazné či nepohodlné, malé strany se zase chtějí prosadit s politickými výstředníky. Takže kde je krása, důstojnost a svátečnost volebního aktu?

Přesto si myslím, že tentokrát bude volební účast vyšší než oněch posledních 28 procent. Většina voličů však bude mít jinou agendu než „Evropu. Především bude pro mnohé, zejména mladé voliče návštěva volební místnosti pokračováním „vajíčkové války. Celkem logicky tak volby ukážou aktuální rozdělení sil mezi ČSSD a ODS. Pro příznivce zelených zase budou eurovolby možná poslední šancí, jak tuto stranu udržet v české politice. Bude-li výsledek příliš špatný, nebude mít strana na podzim nejmenší šanci. Podobným testem, byť ne tak fatálním, budou volby i pro lidovce s novým vedením.

Jistě bude část voličů chodit k urnám i se skutečnou evropskou agendou, paradoxně to však budou často právě ti, kteří budou volit protievropsky. Nejspíš i Václav Klaus, jenž nás nakonec ujistil, že k volbám, byť zbytečným, půjde. Výsledek jemu blízkých kandidátů (Tlustý, Payne, Bobošíková) bude barometrem těchto nálad.¨

Takové budou víkendové volby: málo nám dají, ale celkem hodně se z nich dozvíme.

Autor: Miloš Čermák

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality