První výsledek eurovoleb: extremisté jsou tady


Kateřina Koubová, Mladá fronta DNES, 6. června 2009

Po včerejšku už nemůže nikdo považovat volby do Evropského parlamentu za volby druhého řádu. Dokážou svrhnout vlády, to jsme zažili minule, i vynést outsidery, to vidíme teď. Sotva začaly, mají své první vítěze. Neveselá zpráva, jsou to extremisté.

Podle předběžných průzkumů v Nizozemsku poskočila na druhé místo Strana pro svobodu kontroverzního Geerta Wilderse. S podporou mužů nad 50 let vstoupí poprvé do europarlamentu a získá asi čtyři europoslanecká křesla z 25 přidělených.

Obarvený blondýn s širokým úsměvem plyšového medvěda přináší nenávist a povzbuzuje k násilí vůči muslimům a přistěhovalcům. V době krize slyší na laciné recepty více voličů. V Rakousku usiluje o přízeň strana proti přistěhovalcům a ve Francii strana proti kapitalistům.

V Česku se extrémy jmenují Sládek nebo nějak dělnicky, ale šance prý nemají. Nemají? Předběžný výsledek z Nizozemska, tradičně otevřené země, kde si lidé ani nekupují záclony, může probrat ty, kdo volit nechtěli, že je to zbytečné.

Stejně se do ulic vydali v roce 2002 Francouzi, když v prvním kole prezidentských voleb obstál nacionalista Jean-Marie Le Pen s programem vrátit do Evropy hranice nebo obnovit trest smrti. Říkáte si středověk? Vyčichlý program? Někdo na něj slyší i dnes.

Autor: Kateřina Koubová

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality