Buenos Aires na Baltu


Lenka Zlámalová, Hospodářské noviny, 12. června 2009

Kdo hledal Argentinu střední Evropy na Dunaji, spletl se. Leží na Baltu. Slavný „Doktor Zkáza“ Nuriel Roubini, který předpověděl krizi, to říká jasně. Argentina 2001 a Lotyšsko 2009 jsou nápadně podobné příběhy: neprodané dluhopisy, odliv kapitálu, potřeba rychle platit velké dluhy a měna připoutaná k dolaru, respektive euru.

Ta pevná vazba je neudržitelná. Každým dnem se čeká devalvace, která Evropu děsí. Hned po ní totiž přichází vlna bankrotů. Vláda, firmy i rodiny mají napůjčováno v eurech. Po oslabení místního latu dluhy dramaticky vzrostou a mnozí je nesplatí. MMF a EU zachrání stát, firmy a lidi už ne. Krize se navíc nejspíš rychle rozšíří do celého Pobaltí. I tady se investoři začnou děsit devalvace.

Riga

Jak se z východních tygrů, které jsme i my dávali za příklady hodné následování, stanou během pár let země krachů? Je to selhání liberální ekonomiky a rovné daně? Při vší snaze se nedá najít mnoho souvislostí mezi nízkými daněmi a současnou krizí.

Lotyšsko se kvůli nim nepropadalo do dluhů. Naopak zadlužení státu ještě loni patřilo s 19,5 % k nejnižším v Evropě. Estonsko se 4,8 % a Litva s 15,6 % na tom jsou ještě lépe. Pro srovnání: my jsme nasbírali dluhy 29,8 % HDP, evropský průměr dosahuje 61,5 %.

Baltské ekonomiky udržovaly jako jedny z mála dlouhodobě rozpočty s přebytky. Za prudký vzestup však vděčí nejen nízkým daním, malé byrokracii a technologiím, ale i přehnané sázce na úvěry. Půjčky Lotyšů přesahují vklady o 95 %.

K potížím pak přispěla i příliš úzká vazba na euro, takže si ekonomiky nemohly ulevovat posilováním a oslabováním měny. A když nemůžete sílit přes kurs, zbývá jediná cesta – prudký vzestup cen. Loni dosáhla inflace v Lotyšsku 15,3 %. Tomu samozřejmě centrální banka přizpůsobovala i vysoké úroky. Málokdo odolal násobně výhodnějším půjčkám v eurech. A právě ty teď přivedou mnoho Lotyšů do bankrotů.

Je dobré si to připomenout, až si zas budeme stěžovat na nepředvídatelné vzestupy a pády volně plovoucí koruny. Jsou velmi nepříjemné, chrání ale před krachy, jaký teď sledujeme v Rize (město na obrázku).

Autor: Lenka Zlámalová

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality