Ústup ultralevice pokračuje


Martin Plesný, Euroskop, 23. června 2009

Krajně levicové strany v evropských volbách 2009

Letošní volby do Evropského parlamentu potvrdily dlouhodobý trend: krajně levicové strany získaly opět méně mandátů než v minulém hlasování. Jejich zisk poprvé klesl pod pět procent křesel.

Uskupení krajně levicových stran v Evropském parlamentu se jmenuje Skupina konfederace Evropské sjednocené levice a Severské zelené levice (zkratka GUE/NGL). Po volbách v roce 2004 sdružovala tato skupina 41 z celkových 785 europoslanců, její podíl tedy činil 5,2% zástupců. V letošních volbách získaly krajně levicové strany 34 europoslanců, což je 4,6% z nově stanoveného počtu 736 členů Evropského parlamentu. GUE/NGL má poprvé menší než pětiprocentní zastoupení.

Zisk pouhých 34 křesel je pro evropskou krajní levici zklamáním, předvolební odhady jí předpovídaly 40 až 48 mandátů. Důvodem tohoto výsledku je především ekonomická krize. V očích voličů je situace příliš vážná a lidé tak místo experimentů volí spíše tradiční „umírněné strany, u nichž předpokládají lepší schopnost krizi čelit.

Protestní hlasy voliči příliš nerozdávají, případně je dají spíše krajní pravici, která nabízí jednoduchá řešení a „vládu pevné ruky. Přestože znějí hlasy považující současnou krizi za „konec kapitalismu, krajní levice na oblibě nezískává, její recepty na krizi se ani příliš neliší od plánů jiných stran. Navíc od vzniku Evropského parlamentu získává krajní levice v každých dalších volbách stále méně a méně křesel. Letošní výsledky tak pouze potvrdily tento trend.

Krajní levice v Evropském parlamentu. Vpravo Miroslav Ransdorf (KSČM).

VÝSLEDKY KRAJNÍ LEVICE V NĚKTERÝCH STÁTECH EU

Česká republika (celkem 22 křesel)

Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) získala ve volbách 14% hlasů, do Evropského parlamentu tedy vyšle 4 své zástupce. Čeští komunisté tak budou tvořit třetí největší součást skupiny GUE/NGL. Ve volbách v roce 2004 hlasovalo pro KSČM 20% voličů, letos tak strana zaznamenala ústup z pozic. Jedním z hlavních důvodů je zřejmě zlepšení výsledku sociálně demokratické strany, která z minulých 8,8% posílila na letošních 22,4% a získala tak značnou část levicových voličů.

Francie (72 křesel)

Francouzskou krajní levici v Evropském parlamentu zastupuje Levicová fronta pro změnu Evropy. V tomto uskupení se spojily Francouzská komunistická strana, Levicová strana a Jednotná levice. Krajní levice zaznamenala zlepšení z minulých tří křesel (získaných samotnými komunisty) na současných pět mandátů.

Levicová fronta získala o dva europoslance více hlavně proto, že letos větší procento lidí hlasovalo pro strany, které se nakonec do Evropského parlamentu nedostaly. Letos tak přišlo ,,nazmar 19% hlasů, v roce 2004 pouze 13%. Prakticky totožný výsledek krajní levice (6,5% oproti 5,9% z předchozích voleb) tak znamenal větší podíl mezi úspěšnými stranami a tudíž i více křesel.

Itálie (72 křesel)

Italští komunisté v letošních volbách propadli. Volební koalice Strany komunistické obnovy (PRC), Strany italských komunistů (PdCI) a dalších dvou stran nezískala ani jedno křeslo. Hlasovalo pro ni 3,4% voličů, takže nepřekonala čtyřprocentní volební kvorum. Před pěti lety, kdy tato hranice ještě neplatila, získala PRC 6% hlasů a 5 křesel, PdCI potom 2,4% hlasů a 2 mandáty. Po letošních volbách však bude skupina GUE/NGL poprvé bez italské účasti.

Německo (99 křesel)

Strana Die Linke (Levice) obdržela v letošních volbách 7,6% hlasů a připadne jí 8 křesel. To je mírné zlepšení oproti minulým 6,1% hlasů a 7 mandátům, které získala tehdejší PDS, jedna ze dvou předchůdkyň Die Linke. Nárůst se dá vysvětlit jednak mírným odlivem voličů od sociálních demokratů (20,8% oproti 21,5% z roku 2004), jednak úspěšným spojením dvou levicových stran PDS a WASG v novou stranu Die Linke.

Španělsko (50 křesel)

Ve Španělsku se šest krajně levicových stran spojilo v předvolební koalici s názvem Levice. Pro tu hlasovalo 3,7% voličů a uskupení tak vyšle do Evropského parlamentu dva poslance. Jediná z těchto šesti stran, která získala europoslance již před pěti lety, byla samostatně kandidující strana Sjednocená levice. Její lístek v roce 2004 vhodilo do urny 4,7% voličů a stranu tak v Evropském parlamentu zastupovali dva poslanci. Počet získaných křesel je stejný, ale úbytek voličů potvrdil sestupnou tendenci španělské krajní levice posledních let.

Velká Británie (72 křesel)

Jediným britským členem politické skupiny GUE/NGL v Evropském parlamentu je strana Sinn Féin. Ta působí v Severním Irsku, kde strany ve volbách do Evropského parlamentu soupeří o tři poslanecká křesla. Sinn Féin letos obsadila jedno z nich díky volebnímu zisku 25,8% severoirských hlasů. To je prakticky stejně jako před pěti lety, kdy stranu volilo 26,3% hlasujících. Výsledky Sinn Féin tedy nijak nepoznamenala relativně nízká volební účast, která se v Severním Irsku propadla z minulých 51,7% na letošních 42,8%.

Autor: Martin Plesný, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality