Prohra socialistů ve volbách do EP jako „vtip dějin“


Václav Šmidrkal, EUROSKOP, 26. června 2009

Zemětřesení je slabé slovo, napsal francouzský deník Le Monde o neúspěchu levicových stran ve volbách do Evropského parlamentu. Frakce evropských socialistů (PES) získala jako celek 21,9 % hlasů (v roce 2004 to bylo 27,6 %) a přijde pravděpodobně o 54 křesel.

Pozoruhodné je, že levicové strany propadly ve většině členských zemí, bez ohledu na to, zda byly v opozici, nebo ve vládě. Vítězně z voleb vyšly levicové strany jen v šesti menších státech EU (Dánsko, Malta, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Švédsko). V některých zemích dosáhly levicové strany dokonce historicky nejhorších volebních výsledků (Německo, Velká Británie).

Napříč Evropou se mluví o paradoxu: navzdory postupující globální ekonomické krizi, ubývání pracovních míst a rostoucí nezaměstnanosti, dala většina Evropanů svůj hlas středo-pravicovým stranám. „Jistoty nabízené levicovými stranami voliče nepřesvědčily. Levicoví politici svůj neúspěch přisuzují nízké volební účasti: nepodařilo se jim vysvětlit vlastním voličům význam vlivu Evropského parlamentu na politiku Evropské unie, a ti pak nepřišli k urnám. Podle šéfa SPD Franze Münteferinga by se ale jednalo o „vtip dějin, kdyby v současné hospodářské situaci získali rozhodující slovo zástupci ideologie, která nadevše upřednostňuje trh.

Reakce Franze Münteferinga na vyhlášení prvních výsledků voleb do EP v hlavním stanu SPD v Berlíně 6. června 2009. Franz Muentefering, Chairman of the Social Democratic Party, SPD, reacts during a statement after the first projections of the European Elections 2009 are announced in the party's headquarter in Berlin, Germany, Sunday June 7, 2009. An exit poll shows German Chancellor Angela Merkel's conservatives leading in European Parliament elections but suffering some losses compared with the party's strong performance in 2004. The ARD television shows the center-left Social Democrats of Foreign Minister Frank-Walter Steinmeier - Merkel's challenger in September's national elections - failing to improve on a dismal performance five years ago. (AP Photo/Gero Breloer) =@=

Franz Müntefering: Kdyby levice v době hospodářské krize prohrála, jednalo by se o vtip dějin. – V hlavním stanu SPD v Berlíně 6. června 2009 po vyhlášení prvních výsledků voleb do EP se ovšem Franz Müntefering nesmál. foto čtk

Německá sociální demokracie (SPD) ztratila na vítězné CDU-CSU téměř deset procentních bodů. Ve světle blížících se voleb do Spolkového sněmu je tento výsledek pro SPD šokem, i když ve srovnání s minulými eurovolbami si strana pohoršila o pouhých 0,7 %, zatímco propad CDU-CSU byl 5,8 %.

Ve Francii byly volby triumfem vládní UMP (27,8 %). Od prvních voleb do EP se v této zemi ještě nestalo, aby vládní strana tyto volby vyhrála. Socialistická strana získala 16,48 %. Její masivní antisarkozyovská kampaň se obrátila proti ní. Na neúspěchu socialistů má podíl také odštěpení jejich přední tváře, Jeana-Luka Mélenchona, který loni na podzim založil Levicovou frontu pro změnu Evropy. Ta nyní získala za 6 % hlasů 4 poslanecká křesla.

Ve Velké Británii zažila Labouristická strana historický propad na 15,3 % hlasů a skončila až třetí v pořadí za konzervativci (27 %) a euroskeptickou UKIP (16 %). V Itálii zvítězil vládní Lid svobody (35,2 %); v Polsku se o prvenství „utkaly dvě pravicové strany: vyhrála středopravicová Občanská platforma (44,3 %) nad konzervativním Právem a spravedlností (27,4 %).

Jedinými zeměmi, kde levicová strana výrazně uspěla, byly Slovensko a Malta. Na Slovensku vládní strana Směr – sociální demokracie získala téměř dvojnásobek hlasů (32%) než druhá v pořadí SDKÚ-DS (16 %).

Autor: Václav Šmidrkal, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality