Cameronovi Eurokámoši


Marie Bydžovská, EUROSKOP, 3. července 2009

Ani fašisti, ani zřejmí přátelé, tak komentuje The Economist z 27. června vznik nového uskupení v Evropském parlamentu. Nová parlamentní frakce je podle týdeníku jedním ze symptomů britského vztahu k Evropě.

David Cameron přislíbil při své volební kampani (předtím, než byl zvolen lídrem konzervativců), že v Evropském parlamentu opustí středo-pravicovou frakci Evropské strany lidové a založí nové uskupení oddané volnému obchodu, které bude v opozici k federalistické Evropě.

V nové Evropské konzervativní a reformistické skupině se spojilo 56 europoslanců z devíti států. Dvacet šest z nich jsou britští toryové. Ti tvrdí, že setrvání ve frakci Evropské strany lidové, v které dominují federalisté, by bylo v rozporu s jejich domácí kampaní na obranu britské suverenity.

A žádná frakce Evropského parlamentu není bezproblémová, dodávají. Socialistická frakce, jejímiž členy jsou britští labouristé táhne za jeden provaz s bývalými komunisty z východní Evropy, s Evropskými lidovci spolupracují následovníci italských fašistů.

Konzervativci zdůrazňují, že jejich dva klíčoví spojenci, polské Právo a spravedlnost (s 15 europoslanci) a česká Občanská demokratická strana (s devíti) byly donedávna vládními stranami. Oprávněně se tak vysmívají argumentům, že pokud se Cameron stane premiérem, bude ignorován důležitými členy Evropské strany lidové jako jsou Nicolas Sarkozy nebo Angela Merkelová.

Navíc s těmi „exotičtějšími stranami se konzervativci spojili kvůli pravidlu, které stanovuje jako podmínku pro založení frakce v Evropském parlamentu účast alespoň 25 europoslanců z nejméně sedmi států.

Ale kritika je podle The Economist v některých ohledech oprávněná. Toryům se podařilo vyhnout spojenectví s extrémní pravicí, ale rozešli se s hlavními evropskými stranami. V Polsku je vládnoucí stranou Občanská platforma a Právo a spravedlnost se „zarputilými názory na otázky jako homosexualita nebo trest smrti je uprostřed politického spektra.

V Belgii si Cameron zvolil za spojence „populistickou partu z Lijst Dedecker požadující nezávislost pro Vlámsko a v Nizozemí Křesťanskou unii, která si přeje vládu řídící se biblickými principy. A jediný Lotyšský spojenec je umírněný ekonom ze strany, jejíž jedno křídlo každoročně oslavuje Lotyše, kteří bojovali za Druhé světové války po boku jednotek SS.

Hlavní Cameronův problém je tak strukturální. Zatímco středoví voliči na kontinentu jsou většinově proevropští, v Británii Evropa dráždíi je. Aby našli spojence, kteří sdílejí jejich euroskeptismus, musejí toryové hledat mezi populisty a rozhněvanými nacionalisty. Cameronův nový svazek je tak spíše příznakem problematického vztahu Británie s Evropou, než jeho řešením, uzavírá týdeník.

Autor: Marie Bydžovská

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality