Unie a Rusko: jedna Evropa, jeden obchod

02.07.2008
Hospodářské noviny

Jádrem přetrvávajícího napětí mezi EU a Ruskem je především problematické vzájemné vnímání. Někteří Rusové jsou přesvědčeni, že EU má v úmyslu klást Rusku, které znovu ožívá, překážky nebo ho ekonomicky využívat. Naopak mnoho Evropanů se táže, zda se Rusko neodvrací od globálního procesu integrace a zda nevolí odlišnou cestu a odlišný soubor politických hodnot.

Napětí a řada politických krizí, jež to s sebou nese, nás mohou svádět k myšlenkám, že snahy o zlepšení našich vztahů jsou zbytečné. Opak je však pravdou. Musíme se více snažit, aby naše vazby fungovaly, v opačném případě riskujeme posun zpět. Summit EU – Rusko z minulého týdne v Chanty-Mansijsku byl další příležitostí podívat se na náš vztah novýma očima.

Neskákejme přes palubu

Nemůžeme dopustit, aby toto partnerství nabralo špatný směr z jednoho prostého důvodu: náš vztah ovlivňuje všechny důležité zájmy našeho společného evropského kontinentu. Reagovat na vývoj na Jižním Kavkazu, v Íránu nebo v Kosovu je mnohem těžší, chybíli pevná důvěra ve vztah EU -Rusko. Vzájemné podezírání rovněž podrývá naše snahy o společný přístup k otázce energie, změny klimatu, obchodu, bezpečnosti, kriminality a migrace.

V hospodářské oblasti usilujeme o řešení tak zásadních otázek, jako je rostoucí závislost EU na dovozu energie nebo ruský cíl restrukturalizace a diverzifikace jeho průmyslové báze, sektoru služeb a infrastruktury. Musíme tedy začít změnou přístupu. Musíme se zbavit vidění, kde proti sobě stojí vždy jen vítěz a poražený.

Rusko se musí vyhnout tomu, aby se ocitlo v pasti falešného pocitu síly ropné mocnosti. Evropa musí brát více v potaz kolektivní a kontinentální hledisko. Rozhodně bychom neměli skákat přes palubu jenom proto, že se naše loď lehce vychýlila z kurzu. Měli bychom začít tím, že zlepšíme mechanismy řešení obchodních záležitostí. První prohlášení prezidenta Medveděva týkající se hospodářské politiky jsou pro Evropu nadějná.

Tato prohlášení potvrdila, že volný trh a otevřenost vůči okolnímu světu jsou pro řadové občany Ruska nejlepší zárukou. Že po pozitivních změnách v posledním desetiletí nedojde k obratu zpět. Základními stavebními kameny pro tuto otevřenost jsou členství Ruska ve WTO a další ekonomické a energetické sbližování s Evropou. Bezprostřední prioritou musí být pro Rusko završení jednání o vstupu do WTO.

Toto členství napomůže k odstranění jakékoli diskriminace Ruska v oblasti obchodu a investic a ochrání jeho rostoucí zájmy na zahraničních trzích. Přistoupení Ruska k WTO rovněž položí základ pro hlubší integraci v dohodě o obchodní a hospodářské spolupráci mezi Ruskem a EU. Tato dohoda by se měla zaměřit na odstranění necelních překážek, na sbližování předpisů a na otevřenost investičním tokům. Opravdový společný evropský hospodářský prostor jako platforma pro inovace a modernizaci.

To je nakonec jediný způsob, jak diverzifikovat a modernizovat ruské hospodářství. Rovněž musíme dosáhnout zdravějšího vzájemného vztahu v dlouhodobém horizontu v energetickém sektoru. Někteří lidé v Evropě se domnívají, že Rusko má větší zájem investovat do posílení svého budoucího vlivu než do budoucí výroby energie.

Horečné strategické výdaje společnosti Gazprom v zahraničí jsou v kontrastu s nedostatečnými investicemi v Rusku. V Rusku si zase mnozí neustále stěžují na to, že Evropa při regulaci svého jednotného trhu nebere dostatečné ohledy na zájmy Ruska.

Nejlepší způsob, jak se zbavit takového podezírání v oblasti energetiky, je dohodnout se na společném právním rámci a na závazcích, které by shodně platily pro oba trhy s energií ve všech směrech. Naše podniky pak mohou pokračovat výrobou energie a její distribucí zákazníkům.

Základem zásadního energetického ujednání mezi EU a Ruskem jsou následující body: Zabezpečení nabídky, kterému odpovídá zabezpečení poptávky, otevřenost vůči vzájemným investicím. V neposlední řadě záruky volného tranzitu na obou stranách. Nakonec to budou pravděpodobně obchodníci a podnikatelé, a nikoliv diplomaté, ministři či komisaři, kdo zajistí ekonomické a politické sbližování Ruska a EU v 21. století.

Jednání jako s Čínou

Pokud ale potřebujeme mechanismy k usměrnění těchto snah, měli bychom si je vytvořit. V hospodářských a obchodních vztazích Evropské unie a Číny jsme k prosazení těchto cílů právě zavedli nové rozhovory na vysoké úrovni.

Podobný model je možná to, co potřebujeme ve vztahu Ruska a EU. Domnívám se, že se na toto desetiletí budeme ohlížet jako na kritické období ve vztazích EU – Rusko. Musíme učinit ty správné kroky. Na našem partnerství toho závisí příliš, příliš mnoho příležitostí bude promarněno, pokud to uděláme špatně.

Autor: Peter Mandelson, komisař EU pro obchod

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality