Evropské naděje a černý pásek


Martin Ježek, E15, 27. července 2009

Evropská komise ve své zprávě opět velmi tvrdě kritizovala Bulharsko a Rumunsko, dva nejmladší členy EU, za nedostatečné pokroky v boji proti korupci a organizovanému zločinu.
Zatímco Rumunsko mělo příliv peněz z bruselských fondů zablokován jen na přechodnou dobu, Bulharsko stihly před rokem sankce. Některé státní agentury přišly o licenci na spravování evropských peněz. Komise zablokovala prostředky ve výši kolem 800 milionů eur. Za rok pustil Brusel do Bulharska jen zhruba sto milionů na stavbu dálnice. Část zablokovaných peněz zůstane Bulharsku odepřena dokonce nenávratně.

Jedinečná šance

V době krize, která Bulharsko zasáhla mimořádně tvrdě, se z takového opatření stává velmi krutý trest.

To si uvědomuje i nový premiér Bojko Borisov, jehož nová vláda dnes skládá v parlamentu slib. „Potřebujeme stoprocentní důvěru Bruselu, řekl nedávno v BBC Borisov, jenž si klade ambiciózní cíl vyvést Bulharsko z chaosu. Evropská komise ve své poslední zprávě sice uvedla, že žádné další sankce nechystá, ale kýžená důvěra taktéž nepřichází.

Bojko Borisov je přitom ztělesněním jedinečné šance, že by se Bulharsko mohlo s všudypřítomnou korupcí a organizovaným zločinem vyrovnat. A nejde jen o šanci pro Bulharsko samotné, ale i pro celou EU. Tam sice mnohé státy kvůli relativně neúspěšnému vstupu obou nováčků prožívají kocovinu z rozšiřování, ale to je málo platné. Bulharsko i Rumunsko jsou evropské země, které mají strategický význam. Je proto zájmem Evropy samé, aby jim pomohla udělat si doma pořádek.

Bojovník a posily

Borisov je tím nejlepším možným partnerem, kterého může Evropa za současné situace v Sofii mít. Je to politik, který ukazuje, že do všeho jde s obrovskou energií a umí pro sebe nadchnout i řadové občany. Škrobený pán s prošedivělou kšticí a obleky v různých odstínech šedi by Bulhary nikdy nemohl přesvědčit, že se s chaosem v zemi dá ještě něco dělat. Borisov věci říká přímo, klade důraz na neformálnost. Nejen že jako bojovník vypadá, on jím skutečně je.

To je samo o sobě dobrý začátek pro to, aby zpráva Evropské komise o stavu potírání korupce příští rok vypadala alespoň o něco lépe než letos. Borisov si do nové vlády pozval skutečné šarže. Ekonoma Světové banky nebo bývalou státní zástupkyni známou svým bojem proti korupci a vysoce ceněnou v Bruselu.

Tak jak to nejen v balkánské politické kultuře chodí, z celé té euforie, slibů a očekávání nakonec dojde naplnění jen část. Už proto, že možná i sám Borisov, jak tvrdí většinou nepodložené zprávy, měl s mafiánským prostředím co do činění. A bulharské podsvětí je zcela určitě mocnější než celý státní aparát.

Neúspěšný car

Nesmíme zapomínat, že v Bulharsku už jeden takový mesiáš o radikální změnu usiloval. Byl sice zcela rozdílného ražení, ale i do něj voliči vkládali veliké naděje. V roce 2001 se premiérem stal bývalý car Simeon Sakskoburggotski. Se svým hnutím Simeon II. dovedl Bulharsko až před práh Evropské unie, ale s korupcí, která je problémem už od pádu komunismu, zatočit nedokázal. Posléze ho ve vedení vlády vystřídali postkomunisté a v posledních červencových volbách pohořel úplně.

Nezbývá než si počkat, kolik toho se svou menšinovou vládou dokáže Bojko Borisov. Jisté je jen jedno. Bez důvěry Bruselu nezmůže v Bulharsku nic ani premiér, který má černý pásek v karate.

Autor: Martin Ježek

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality