Vtipy o Gruzii


Petr Pešek, Lidové noviny, 27. července 2009

Biden radí prosperitu, Medveděv neradí NATO

Rok po ruském vpádu do Gruzie se tato rozparcelovaná země stává opět předmětem zájmu velkých zemí. Nejdřív to byla návštěva amerického viceprezidenta Joea Bidena, který vcelku sympaticky podpořil Tbilisi.

A k tomu dal gruzínským politikům krásnou radu: k znovuzískání území, která obsadili Rusové, nepomohou zbraně, ale prosperita a příkladné budování demokracie.

Ruskému prezidentovi Dmitriji Medveděvovi to trvalo tři dny, než tento vtip přebil lepším. A podařilo se. Stylizoval se do role obránce Gruzínců, které prý chtějí proti jejich vůli zatáhnout do NATO. A vzápětí začal dávat dobré rady alianci – přijetím Gruzie by na sebe přenesla i její problémy (kdo za ně z velké části může, to už neřekl, zřejmě aby vtip nepokazil).

Ale vážně. Uvedené výroky ilustrují, v jaké situaci se Gruzie po roce nachází. Cesta představitele Bílého domu je označována za provokativní už jen proto, že si tam dovolí jet. A Kreml mluví jazykem laskavého protektora.

Gruzie je klasickým případem zahraničněpolitické hry s nulovým součtem. Kde získal jeden, musí druhý zákonitě tratit. Jako zajímavé se může jevit alespoň to, že Moskva se v nynějším slovním pingpongu ocitla v defenzivě. Jinak ale na gruzínské frontě klid.

Autor: Petr Pešek

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality