Moldávie: Velká koalice, pramalé řešení


Libor Dvořák, E15, 3. srpna 2009

Moldavští komunisté vyhráli, ale nejspíš budou v opozici. Tak by se dal shrnout výsledek předčasného volebního parlamentního reparátu v nejchudší evropské zemi. Komunisté sice zvítězili se ziskem více než 40 procent hlasů, ale koalice čtyř dosud opozičních stran bude mít v novém parlamentu navrch. Minimálně bude s to postavit do funkcí nejvyšší orgány sněmovny a nového premiéra.

Důkaz podvodů

Potřebných 61 mandátů na volbu prezidenta ovšem opoziční čtyřlístek za žádných okolností, vyjma spolupráce s komunisty, nemá. Stav, kdy komunisté počátkem léta o jediný hlas nedokázali prosadit svého kandidáta, a vytvořili tak předpoklad pro zmíněný reparát, se docela klidně může opakovat. Už pár dní po předčasných volbách je ovšem jasně vidět, že takovému vývoji by se celá moldavská politická špička ráda vyhnula.

Zajímavé jistě je, že k volbám přišlo téměř stejně lidí jako v dubnu – necelých 59 procent. Na jaře měla opozice pravdu, když tvrdila, že komunisté nejrůznějšími způsoby zfalšovali až 400 tisíc hlasů. Volební víkend, nad jehož regulérním průběhem bděly tři tisíce domácích a na pět stovek zahraničních pozorovatelů, to poměrně jasně dokázal.

Jak řekl hned po vyhlášení výsledků moldavských voleb analytik Rádia Svoboda Alexandr Kiňov, přestože průběh voleb byl víceméně poklidný a regulérní, mnohem horší bylo to, co se odehrávalo posledních pár týdnů až do minulého pondělka ve státních médiích v rukou komunistů.

Pozor na Lupua

Za státní peníze probíhala zuřivá kampaň proti všem čtyřem opozičním stranám. Vrcholila kupříkladu předvedením předvolebního billboardu bývalého předsedy moldavského parlamentu a šéfa Demokratické strany Mariana Lupua. Ten je tu vyobrazen sám, z čehož politicky vhodně vybraný psycholog na televizní obrazovce asi hodinu vyvozoval, že takto se nechávají fotografovat autoritáři, latentní diktátoři či osobnosti jinak podezřelé. Jak říká pan Kiňov, kampaň ve státních médiích, jíž opozice mohla jen popuzeně přihlížet, připomínala absurdní divadlo.

Jaké jsou tedy možnosti dohody na takové vládní koalici, která by byla schopna nejen zformovat vedení sněmovny a vládu, ale také v novém parlamentu zabránit opakování krize z letošního jara? Moc jich není. Podle posledních propočtů by vznikající čtyřkoalice mohla dát dohromady 56 křesel, komunisté 45.

V takovém případě by politickou zlatou akcii držel v ruce zmíněný Marian Lupu, do letošního jara blízký spolupracovník komunistického prezidenta Vladimira Voronina, mezi komunisty označovaný za zrádce a přeběhlíka. Jak dosavadní opozice, tak komunisté, kteří už ho údajně oslovili, ho nutně potřebují alespoň k tomu, aby v parlamentu dosáhli prosté většiny. A Lupu sám je ostatně příznivcem velké koalice.

Další rozdělení

Jenže velká koalice polarizovanou moldavskou společnost, jejíž polovina se nostalgicky ohlíží do sovětské minulosti, kdežto ta druhá s nadějí v oku sleduje dění v neustále se rozšiřující EU, rozdělí ještě dramatičtěji.

Za hlavní pozitivum předčasných moldavských parlamentních voleb tedy můžeme považovat jen fakt, že se vůbec odehrály a že se nesrovnalosti z voleb letošního bouřlivého politického jara, kdy běsnící dav dokonce vypálil část parlamentní budovy, alespoň zčásti napravily.

Autor: Libor Dvořák

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality