Velká čínská lež


Pavel Kohout, E15, 10. srpna 2009

Čínská ekonomika je jedna velká záhada. Oficiálně publikovaný hospodářský růst za letošní první pololetí ve výši 7,8 procenta budí nemalé otazníky: jak je v podmínkách celosvětové recese něco takového vůbec možné?

Tři roky předem

Množí se názory, že tak rychlý růst zkrátka možný není. A že příčina hvězdného výsledku spočívá v tom, že čínské úřady falšují čísla.

„Čínská ekonomika roste ve druhém čtvrtletí roku 2009 o dvě procenta, nikoli o necelých osm, jak tvrdí vláda, prohlašuje ekonom a známý rizikový investor Marc Faber. „Čínská vláda patří mezi několik málo vlád na světě, které znají údaje o svém hrubém domácím produktu na tři roky dopředu, řekl Faber v rozhovoru pro televizi CNBC.

Fakt, že čínské statistiky prostě nesedí, je téměř na první pohled zřejmý i z oficiálně publikovaných čísel. Národní statistický úřad v Pekingu oznámil, že čínský hrubý domácí produkt za první pololetí činil 13,986 bilionu renminbi. Když se ovšem sečte HDP vykázaný ve všech 31 čínských provinciích a samostatných městech, dojdeme k hodnotě 15,376 bilionu renminbi, na což nedávno poukázal také deník Financial Times.

Je zcela jasné a evidentně nezpochybnitelné, že jednotlivé provinční úřady falšují čísla. Ale proč? No přece aby před ústředním výborem vládnoucí komunistické strany vypadaly dobře.

Rychlé počty

Ale co když s čísly neférově žongluje i samotný Národní statistický úřad? Podle údajů tohoto úřadu totiž čínská ekonomika rostla během prvního pololetí o 7,1 procenta. Podle údajů téhož úřadu však HDP během prvního pololetí 2008 dosáhl hodnoty 13,473 bilionu renminbi. Meziroční růst tedy činil 3,81 procenta v nominálním vyjádření. Aby oficiálně publikovaný růst byl vůbec možný, musel by takzvaný deflátor HDP, tedy míra inflace používaná pro úpravu nominálních hodnot, dosáhnout hodnoty minus 3,07 procenta. To je mírně řečeno nepravděpodobné.

Kriticky smýšlející ekonomové se rovněž nahlas podivují nad samotnou rychlostí, s jakou byla čísla o velikém růstu publikována. „Navzdory kapacitním omezením a složité ekonomice potřebovaly čínské úřady opět pouhých patnáct dní na to, aby vyhodnotily vývoj hospodářství, v němž žije 1,3 miliardy obyvatel, poznamenal Derek Scissors z Heritage Foundation. A má pravdu, protože v tak rekordní lhůtě nelze spočítat ani HDP relativně malých zemí, jako je třeba Česko.

Existují však i čínské statistiky, kterým věřit lze, a to z toho prostého důvodu, že nikdo nemá žádnou motivaci je falšovat. Jde v první řadě o objem nových úvěrů, který během prvního pololetí dosáhl výše 7,37 bilionu renminbi, tedy neuvěřitelných 53 procent čínského HDP. Wu Xiaoling, bývalý viceguvernér Čínské lidové banky, nedávno varoval, že celkový objem nových úvěrů během roku 2009 může dosáhnout hodnoty až 12 bilionů renminbi. Neexistuje žádná ekonomika, která by byla schopna zvládnout takto enormní růst zadlužování bez masového vzniku špatných úvěrů.

Špatný vzor

Stručně řečeno, čínská ekonomika roste s největší pravděpodobností pomaleji, než tvrdí vládní úřady, a to za cenu šokujícího nárůstu zadlužení. To skutečně není hospodářská politika hodna jakéhokoli obdivu, nebo dokonce následování.

Autor: Pavel Kohout

Ekonom, ředitel pro strategii společnosti Partners.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality