Rusofobie


Zbyněk Petráček, Lidové noviny, 13. srpna 2009

Se mnou přijde zákon, hrozí prezident Medveděv,

Myslíte si, že u nás panuje zbytečná rusofobie? Že je to jen účelová vlna vyhoněná Topolánkovou vládou, zatímco ve skutečnosti hájí Moskva své zájmy jako každá mocnost? Ten názor má svou váhu. Šíří ho hlavně Jiří Paroubek a ten si dává po čertech pozor, aby ladil s průzkumovými občany. Dejme tomu, že je to názor značné části obyvatel. Znamená to však, že odpovídá realitě?

Sledujeme-li, jak teď Kreml reflektuje výročí války v Gruzii, měli bychom zastříhat ušima. Ani ne tak proto, že tam loni poslal armádu. Vsadil-li gruzínský Saakašvili na vojenskou sílu, stěží mohl čekat, že se Moskva spokojí s protestem u OSN, KBSE či Rady Evropy. Ke stříhání ušima ponoukají spíše dnešní kroky Putina a Medveděva.

„Je to garance bezpečnosti Abcházie a Jižní Osetie, říká Putin. To jako že Rusko brání dvě republiky, a ne lidi na území suverénního státu, jimž předtím rozdalo své pasy? Právník Medveděv zase předkládá zákon umožňující armádě preventivní zásahy na ochranu ruských občanů v zahraničí. Zákon, neboť dosud stačí povolení Kremlu.

Ano, čtete dobře. Zatímco Bundeswehr potřebuje na zahraniční akci souhlas parlamentu i ústavního soudu, ruské armádě stačí povolení Kremlu. Ještě si myslíte, že obava z Ruska je uměle vyhoněná?

Autor: Zbyněk Petráček

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality