Když Berlín ožívá


Lenka Zlámalová, Hospodářské noviny, 14. srpna 2009

Francouzi mají zase po čase pocit, že jsou v něčem první. Ministryně financí Christine Lagarde byla tak překvapená, když uviděla, že se její země probrala z recese, že neváhala výjimečnost neskromně připomenout v prvním rozhovoru pro rádio. Spolu s Paříží se z krize probírá i Berlín. Jeden mírný náznak lepších časů samozřejmě neznamená obrat trendu, ale spíš naději.

Že se z recese jako první otřepou dvě největší evropské země, je překvapivé. Obvykle se první otřepou ty nejpružnější, nejliberálnější ekonomiky. Ale! Obě země byly zasažené méně než Spojené státy a Británie. I jejich banky se pustily do divokých obchodů a propadly se do velkých ztrát, celkově hrají ale finance v německé i francouzské ekonomice výrazně slabší roli. Paříž i Berlín patří mezi největší světové vývozce, takže je stahovaly ke dnu hlavně slabší nákupy anglosaských zákazníků.

Právě to, že oživení přichází z Německa a Francie, je přinejmenším ze dvou důvodů samo o sobě dobrá zpráva.

První: Francie a Německo sice v klidnějších čase vyznávají silnou roli státu, v krizi se ale držely zpátky. Nicolas Sarkozy ani kancléřka Angela Merkelová nepatřili zrovna mezi rekordmany ve svého času populárních stimulačních balíčcích. Naopak je jejich propagátoři, jako nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman, kritizovali, že pro světové oživení nedělají dost.

Stejně si na londýnském summitu G20 v dubnu posteskl i Barack Obama, patřící spolu s britským premiérem Gordonem Brownem mezi balíčkové rekordmany. U francouzského a německého vzestupu se proto nemusíme tolik bát, že je to jen výkyv uměle vyhnaný explozí státních dluhů.

Druhá: Obě země jsou závislé na exportu. Když se probraly jako první, znamená to, že někde stoupl zájem o jejich zboží. Také domovské země zákazníků se tak pravděpodobně z recese v dohledné době proberou. To platí hlavně o USA, kde už banky postupně začínají vracet státní pomoc a centrální banka Fed zvolna zastavuje některé záchranné programy.

My v časech krize téměř ve všem následujeme Německo zhruba s půlročním zpožděním. Takže ti, kdo ohlásili konec recese na závěr roku, se nejspíš trefí. Draví magnáti Petr Kellner a Andrej Babiš už začali skupovat konkurenty, což je další důležitá indicie, že recese a tím pádem i levné nákupy spějí ke konci.

Autor: Lenka Zlámalová

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality