„Válku začalo Polsko“


Luboš Palata, Lidové noviny, 24. srpna 2009

Rusko falšuje starší i nejnovější historii ve stalinském duchu. A v Česku má své spojence

Druhou světovou válku rozpoutalo Polsko. Tvrdí se to na stránkách ruského ministerstva obrany. Vojenský historik Sergej Kovalov tam píše, že druhá světová válka vypukla proto, že Poláci nebyli v srpnu 1939 ochotni splnit Hitlerovy „umírněné a oprávněné požadavky“.

V podobném, byť přece jen o něco měkčím tónu se nese i ruská oficiální diskuse o paktu Molotov Ribbentrop, ale i o celé druhé světové válce a o roli stalinského Sovětského svazu v ní. Za bernou minci se ve státních médiích a v článcích oficiálních historiků považuje propagandistická stalinistická verze: Stalin byl k podepsání paktu přinucen západními mocnostmi, které s ním nechtěly uzavřít spojenectví proti Hitlerovi. Nejsledovanější televize TV Rossija odvysílala k 70. výročí podpisu pořad Tajemství tajných dokumentů, v němž (podobně jako stalinská historiografie) tvrdí, že Stalin neměl jinou možnost než pakt uzavřít, protože jinak by SSSR čelil společnému útoku Polska, Německa a Japonska. A Francie a Británie nebyly ochotny SSSR pomoci.

Udržování lživé sovětské, ba dokonce stalinské verze dějin dvacátého století se stalo záležitostí vrcholného státního zájmu. Prezident Dmitrij Medveděv vytvořil speciální komisi při úřadu hlavy státu, jejímž úkolem je boj proti všem, kteří se pokoušejí roli Sovětského svazu posuzovat jinak, než je Kremlu milé.

Joachim von RIBBENTROP (30. 4. 1893 - 16. 10. 1946 ) , německý diplomat a politik . Na sn. Joachim von Ribbetrop (vpravo) a Vjačeslav Michajlovič MOLOTOV v listopadu 1940,vzadu za nimi šéf protokolu velvyslanec von Dörnberg. Na orig. snímku byla uvedena poznámka, že Dörneberg má být odretušován. --- Joachim von Ribbentrop with Vjacelav Michailovic Molotov in November 1940.

Nacistická a komunistická propaganda se v rámci snahy získat spojence z pravicového nebo levicového politického spektra snažily líčit jeden druhého jako úhlavního nepřítele. Ve skutečnosti šlo o dva kohouty na jednom smetišti, kteří neváhali dohodnout se na postupu proti společnému nepříteli – liberální západní společnosti. Na snímku z listopadu 1940 ministři zahraničí stalinského Sovětského svazu a hitlerovského Německa Vjačeslav Michajlovič Molotov a Joachim von Ribbentrop. Vzadu za nimi stojí šéf protokolu velvyslanec von Dörnberg. Na orig. snímku byla uvedena poznámka, že Dörneberg má být vyretušován. foto čtk

Sergej Naryškin, šéf prezidentské administrativy, tvrdí, že se Rusko v současnosti potýká s vlnou falšování historie, jež se v Polsku, pobaltských státech nebo v Gruzii změnila v oficiální státní politiku. Opak je pravdou.

Rusko udržuje při životě staré stalinistické lži, obraz válečného Sovětského svazu a jeho vůdce J. V. Stalina, hrdiny bez poskvrny. Hrdiny, u něhož vyvraždění polských důstojníků v Katyni či deportace celých národů a v neposlední řadě právě dvouleté spojenectví s Hitlerem byly jen taktické tahy. Stalin a Sovětský svaz vždy udělali vše správně. Což je třeba, protože na následnictví po SSSR Putinovo Rusko staví celou svoji nacionální ideologii.

V době, kdy se po celém světě otevřely nebo otevírají archivy z válečné doby pro zkoumání historiků, je v Rusku jejich obsah naopak opět střeženým státním tajemstvím. Historické vymývání mozků, kterým byl komunistický režim proslulý, v Putinově a Medveděvově Rusku dále pokračuje a velká většina Rusů mu nadále podléhá. Podle nejnovějšího průzkumu tak 57 procent Rusů nevidí na paktu Molotov Ribbentrop nic špatného a jen čtvrtina Rusů připouští, že Stalin paktem s Hitlerem pomohl nacistům rozpoutat druhou světovou válku.

Nejde ale jen o historii druhé světové války. Podobně jako o událostech starých sedm desetiletí lže dnešní Rusko svým občanům a světu o věcech, od nichž uplynulo pouhých dvanáct měsíců. Ruská invaze do Gruzie a následná okupace Abcházie a Jižní Osetie, včetně dosazení Rusů do tamních loutkových vlád, jsou vykládány se stejnou kágébáckou demagogií jako pakt Molotov-Ribbentrop, Katyň nebo sovětská okupace Pobaltí. Invaze je nahrazována výrazem „nastolení míru“, okupační jednotky jsou „osvoboditelé“. A gruzínský prezident Michail Saakašvili je na základě zmanipulovaných „důkazů“, za něž by se nemusel stydět Canarisův nacistický abwehr, prohlašován za válečného zločince. Váleční zločinci a agresoři sedí přitom v Kremlu – v čele s prezidentem Medveděvem, který dal k útoku na Gruzii před rokem rozkaz.

Užiteční idioti Není se čemu divit. Tón ruské politice, sdělovacím prostředkům i historiografii udávají kágébácké kádry, jejichž nejvýše postaveným představitelem je premiér Vladimir Putin. Falšování historie i současnosti je součástí ruské imperiální politiky. My, v té části Evropy, kde stejné věci předváděli v Moskvě vyškolení komunisté a jim sloužící historici a novináři po desítky let, bychom měli být vůči této manipulaci imunní.

Nejsme. Bohužel i dnes se u nás najdou lidé, a to nejen u komunistů, ale i v demokratických stranách, kteří jsou schopni Rusům posloužit. Přinejlepším v roli „užitečných idiotů“. V této roli vyniká poslední roky stínový ministr zahraničí ČSSD Lubomír Zaorálek, ale i předseda strany Jiří Paroubek. Občas se k nim přidruží pan prezident Václav Klaus.

Takže především pro tyto pány. Pakt Molotov-Ribbentrop bylo zločinné spolčení, Rusko okupuje Gruzii a Polsko válku nezačalo – i když vám to v Moskvě říkali jinak.

Autor: Luboš Palata

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality