Volby v Německu: Boj o daně


Marie Bydžovská, Euroskop, 27.srpna 2009

Daně se staly hlavním tématem kampaně před německými parlamentními volbami plánovanými na 27. září, píše The Economist z 22. srpna.

Popularita současné německé kancléřky Angely Merkelové pravděpodobně zajistí Křesťanským demokratům (CDU) výrazné vítězství. Merkelová proto zvolila strategii spíše se vyhýbat předvolebním sporům. V oblasti daní se však rozhodli bojovat i Křesťanští demokraté.

CDU slibuje daně, které budou „jednoduché, nízké a spravedlivé. Řešení narůstajícího deficitu veřejných financí pomocí zvýšení daní odmítá a její preferovaný koaliční partner Svobodná demokratická strana (FDP) dokonce vyžaduje drastickou revizi systému daní z příjmu.

FDP navrhuje odstranit komplikovaný systém sazeb a ponechat pouze tři sazby ve výši 10, 25 a 30 %. Sama FDP odhaduje, že tato změna by státní rozpočet přišla na 35 miliard eur. Návrh považuje Sociální demokracie za podbízení se bohatým.

Podle Sociální demokracie plány FDP nemají „žádnou šanci a sama navrhuje sice mírné snížení daní pro plátce s nižšími příjmy, ale zvýšení daní bohatým a zavedení daní na burzovní operace.

Bildnummer: 53283245 Datum: 24.08.2009 Copyright: imago/PEMAX Beschmiertes Plakat der Partei - Die Linke - in Berlin, Objekte , Highlight , kurios , premiumd; 2009, Deutschland, Berlin, Wahlplakat, Gregor, Gysi, beschmiert, Vandalismus, Bart, Schriftzug; , quer, Kbdig, Einzelbild, , , Europa Bildnummer 53283245 Date 24 08 2009 Copyright Imago PEMAX Beschmiertes Billboard the Party the Left in Berlin Objects Highlight funny premiumd 2009 Germany Berlin Election billboard Gregor Gysi graffiti Vandalism Beard emblem horizontal Kbdig Single Europe

Kampaň před parlamentními volbami se v Německu rozběhla naplno. Na snímku volební plakát Gregora Gysi za Levé upravený lidovou tvořivostí. foto čtk

Jak se povede budoucí vládě udržet státní rozpočet pod kontrolou a nezvyšovat daně je však těžkým rébusem. Pro letošní rok je Německu předpovídán deficit ve výši 4,7 % a v roce 2010 již 6 %. Jeho státní dluh tak vzroste z 66 % HDP na pro Němce otřesných 84 %. Navíc jako člen eurozóny by Německo mělo udržovat roční deficit pod hranicí tří procent.

Liberální demokraté trvají na tom, že je možné najít úspory. Sami přišli se čtyřmi sty návrhy úspor v celkové výši 10,5 miliard eur a předpovídají, že snížení daní přinese dalších 350 miliard tím, že umožní zdanění šedé ekonomiky.

„Merkelová si uvědomuje, že v příštím parlamentním období nebude prostor pro snižování daní, říká politoložka z Nadace Konráda Adenauera Viola Neu. A většina Němců navíc snižování daní neočekává. Podle nedávného průzkumu jich většina souhlasí se zvyšováním daní, pokud se bude týkat lidí s vysokými příjmy. Paradoxně tak možná němečtí voliči zvolí vládu, která je ke snižování daní dychtivější než oni sami.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality