Německo: Černý kůň zářijových voleb je rudý


Adam Černý, Hospodářské noviny, 1. září 2009

Po nedělních volbách má Die Linke šanci etablovat se jako celostátní strana. Sociálním demokratům se nepodařilo těžit ze ztrát konzervativců.

Spektakulární úspěch kdysi okrajové strany Die Linke je největším překvapením nedělního hlasování ve třech spolkových zemích Německa. Někdejšímu přednímu politikovi sociálních demokratů Oskaru Lafontaineovi se daří velký návrat. V Sársku, kde byl v letech 1986 až 1998 zemským premiérem, se strana, kterou nově založil, může stát součástí vládní koalice.

Nedělních více než dvacet procent hlasů pro Die Linke v nejmenší spolkové zemi napovídá, že po zářijových celoněmeckých volbách už nebude stranou opírající se pouze o voliče v bývalé komunistické NDR. Pro Oskara Lafontainea je úspěch o to cennější, že před čtyřmi roky v Sársku Die Linke ani nepřekročila pětiprocentní hranici.

Růst strany vzniklé z odpadlíků od sociální demokracie a postkomunistů může změnit politickou mapu Německa. Podle levicového berlínského deníku Die Tageszeitung je třeba počítat s tím, že v celoněmeckém parlamentu budou trvale přítomny ne čtyři, ale pět stran. „Za takových okolností není třeba čekat na zářijové volby, aby bylo jasné, že jedinou životaschopnou vládní koalicí se stane spojenectví mezi křesťanskými a sociálními demokraty. Podle většiny německých médií je nedělní úspěch Die Linke ve volbách do tří zemských parlamentů jasnou výzvou pro ostatní strany a přináší do dosud takřka nudné kampaně napětí. Konzervativci spolkové kancléřky Angely Merkelové se dosud mohli spolehnout na vysoký náskok před konkurenty, který jim slibovaly předvolební průzkumy. Týdeník Der Spiegel však připomněl, že tyto průzkumy se v minulém dvacetiletí dokázaly nejméně třikrát mýlit.

Oskar Lafontaine a Lothar Bisky - strana Levice

Die Linke má po zemských volbách ve třech německých spolkových zemích důvod ke spokojenosti. Na snímku Oskar Lafontaine (vlevo) a Lothar Bisky slaví 24. května 2008 své znovuzvolení do čela strany na spolkovém sjezdu Die Linke v Chotěbuzi. Foto čtk

Za nejméně věrohodné je však považováno nadšení špiček sociálních demokratů po nedělních volbách. „Kdo v posledních týdnech SPD odepisoval, ten se ještě bude divit, komentoval výsledky kandidát na kancléře Frank-Walter Steinmeier. Problém sociálních demokratů spočívá v tom, že Die Linke získávala právě na úkor SPD, která například v Durynsku dostala méně než dvacet procent hlasů. Dosud se také nic nezměnilo na postojích veřejnosti vůči největším soupeřům o kancléřský úřad. Předvolební průzkumy dávají Merkelové před Steinmeierem více než dvacetiprocentní náskok.

Před sociálními demokraty, kteří si dali za cíl ne vyhrát zářijové volby, ale udržet se v Berlíně jako součást „velké koalice, stojí obtížný úkol: na zemské úrovní těžit ze spojenectví s rostoucí Die Linke a zároveň vyvrátit námitky, že otevírají cestu k tomu, aby se strana, která má za členy bývalé komunisty, podílela na vládě v celé Spolkové republice. Den po trojích zemských volbách Německo řešilo nejen jejich výsledky, ale také to, kdo „pustil na sociální síť Twitter jejich odhady 90 minut před zavřením volebních místností. Němci se obávají, aby podobný únik nepoznamenal také celostátní parlamentní volby. Jedním z podezřelých je saský politik Patrick Rudolph z CDU. Ten to však popírá.

Autor: Adam Černý

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality