Barroso, vášnivý úředník Barroso


Kateřina Koubová, MF DNES, 17. září 2009

Barrosa v čele Evropské komise, jedné ze tří nejmocnějších evropských institucí, nahradí Barroso. Bývalý portugalský premiér, který už pět let zastupoval naše evropské uskupení v Rusku nebo v Americe, tak bude jednou z hlavních tváří Bruselu i dalších pět let.

Má za sebou tříměsíční napínání. Podporu pravého křídla poslanců měl, ale zeleným se nelíbilo, že je ve vleku velkých zemí a „kamvítrtamplášť bez charizmatu. Liberálům nestačí řeči o volném trhu, když jedním dechem mluví o regulaci bank. Pro liberály je moc socialistický a na socialisty je zase moc liberální. Jak je možné, že obstál? Asi proto, že umí s každým vyjít: vyskakovat se Sarkozym, podporovat kapitalismus s Topolánkem, státnicky vraštit bradu vedle mocné Angely Merkelové i zachmuřeně řešit banky s Gordonem Brownem.

Co jiného po mně chcete? volal na europoslance, když svou roli obhajoval. Mám sjednocovat Evropu, která ještě nikdy nebyla tak velká.

Ale když chcete znát jeho názor, mluví o vášni k Evropě jako pojistce proti politickému i ekonomickému nacionalismu, mluví o krizi hodnot. Velká hesla, která neurazí a mnoho neřeknou. Přednese cokoliv. Kdyby četl předpověď počasí, u okluzních front by se rozohnil stejně.

Portugalský státník je však v kleštích. Buď ředitelem Evropy, chceme po něm. On by byl moc rád, ale má „pod sebou větší šajby. Jeho komise není vláda. Má malý rozpočet, nemůže dělat dluhy a pracuje v tabulkách. Má pár mocných křesel a o ta se teď povedou zákulisní jednání.

Umí dát firmám za neférové chování miliardové pokuty, rozhodit dotace, nařídit kontroly. Má schopné úředníky, experty. Ale v době krize? Komise zklamala. Nápady, jak ji řešit, nepřinesla. Uměla akorát půjčovat sály k summitům.

Se slzou v oku se vzpomíná na jiného šéfa eurokomise, který taky vedl Unii deset let. Byl to Jacques Delors. Reformoval rozpočet a zavedl euro. Na Evropu hotová revoluce.

Německý exkancléř Helmut Schmidt říká, že jedinou fungující institucí v EU je Evropská centrální banka. Ta ví přesně, proč existuje, a nikdo po ní nechce, co není schopna udělat. (Ale možná to říká jen proto, že banka sídlí v Německu.)

Autor: Kateřina Koubová

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality