Kam míří Michail Sergejevič Obama?


Petr Robejšek, E15, 21. září 2009

Rakety a radar sice nebudou, říká Barack Obama, ale západní obranné garance pro Polsko a Česko se v žádném ohledu neoslabily. Nevěříte? Ale vždyť on se tak upřímně usmívá. Na rozkývané mezinárodní scéně stojí proti ochablým západoevropským politikům draví vládci Číny a Ruska. Svět proto nutně potřebuje aktivní Ameriku. Ale pro Obamu je prvořadá konsolidace amerického hospodářství.

Bezzubou zahraniční politiku Obama maskuje kazatelskou rétorikou. Nikdo mu nemůže vytknout, že se nevyslovil proti rozšiřování atomových zbraní. Každý ale ví, že v minulosti jejich proliferaci nezabránila ani silnější a energičtější Amerika.

Írán, Severní Korea, případně rakety v rukou teroristů, to vše představuje reálná ohrožení. Ale z našeho hlediska jde především o vytyčení sfér vlivu v Evropě. Dělení světa však prý patří minulosti, říkají významní čeští politici. Ty má svatá prostoto. Co takhle vykouknout z okna?

Když někdy zapomenu být optimistou, tak mi Obama připomíná Michaila Sergejeviče Gorbačova, píše Petr Robejšek.

Ze sutin studené války se pomalu vynořuje tradiční evropská mocenská architektura. A Rusko v ní opět zaujímá roli protektora požadujícího poslušnost. Jako zaostalá země je ohrožováno svobodnějšími státy ve své blízkosti. Proti silnějším se musí ohradit, ty slabší musí ovlivnit.

Samozřejmě že americkou základnu nepotřebujeme jako ochranu proti íránským či severokorejským raketám. Potřebujeme ji jako protiváhu ruského politického tlaku.

Amerika je jediná mocnost, která je schopná globálních vojenských operací a má základny po celém glóbusu. Rusko pouze draze prodává a politicky využívá své suroviny. To mu poskytuje dočasnou prosperitu a podmíněnou moc.

Obama však musí vyjít s každým, protože potřebuje dát do pořádku americkou ekonomiku. Moskvě proto nabízí reprízu ohraného kusu o spoluvládě. Nešť. Když odvolání projektu základen podpoří konsolidaci americké moci, tak se ta oběť vyplatí. Navíc by nám Amerika, která změní strategii kvůli 13 miliardám dolarů a výhrůžnému mručení z Kremlu, v nouzi stejně moc platná nebyla.

Jako známý optimista tvrdím, že Obamův appeasement je pouze taktická finta. Amerika dočasně jedná z pozice slabosti a hraje na čas. V banku je záchrana americké hegemonie. V příštích letech se rozhodne, zda se americký sestup podaří odvrátit, nebo alespoň odročit.

Pevně věřím, že se to podaří. Ale když se někdy zapomenu ovládat, tak mi Obama připomíná Michaila Sergejeviče Gorbačova. Také velký sympaťák s hlavou plnou krásných představ. Jeho vzdušný zámek se jmenoval „společný evropský dům. Obama ho trumfnul „světem bez atomových zbraní. Gorbačov pohřbil velmocenskou pozici Ruska. A Obama?

Autor: Petr Robejšek

Politolog, poradce pro strategické otázky.

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality